Sami izdelajte sveče iz lesa


  • SVEČE IZ LESA: MATERIAL IN ORODJE
  • SAMI IZDELAJTE BOŽIČNO DEKORACIJO: NAVODILA
  • BOŽIČNA VRTNA DEKORACIJA: ŠE VEČ IDEJ
  • POVZETEK

SVEČE IZ LESA: TRADICIONALNOST S SODOBNIM PRIDIHOM

V času božiča se radi skrijemo v varno zavetje svojega doma in tako uidemo vsakodnevnemu vrvežu. Vonj po cimetu in božična dekoracija pa poskrbita za udobno in praznično vzdušje. Še toliko lepše je, če lahko božično vzdušje prenesemo tudi na vrt. Imamo ravno pravšnjo idejo za vas – izdelajte štiri lesene sveče za vrtno dekoracijo.

Dekorativne adventne sveče iz lesa predstavljajo alternativo klasični božični dekoraciji za vrt in teraso. In kar je najbolje: izdelajo se hitro in preprosto. Potrebujete samo štiri kose debla in motorno žago.

SAMI IZDELAJTE SVEČE IZ LESA: MATERIAL IN ORODJE

Pripravite štiri različno dolge kose debla (premera pribl. 15–20 cm). Izberite vrsto lesa, ki vam je najbolj všeč. Za sveče so primerne vse vrste iglavcev in listavcev, pri čemer se mehek les iglavcev lažje žaga.


NAREDITE SAMI

PRIMERNA MOTORNA ŽAGA

Za hitro in učinkovito izdelavo zimske dekoracije za vrt ali teraso potrebujete primerno orodje. STIHL nudi bogat program kompaktnih motornih žag za domače projekte. 


ZAVEZANI VAŠI VARNOSTI: ZAŠČITNA OPREMA

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z motorno žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem spadajo npr. čelada, hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka.

Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike. 

SAMI IZDELAJTE BOŽIČNO DEKORACIJO ZA VRT: NAVODILA

Lotimo se dela! Rezljanje štirih sveč iz lesa ne bo trajalo dolgo:

1. korak: zavarovanje kosa debla

Kos debla zavarujte na mestu, da se ne bo odkotalil. Pomagajte si z dodatnim deblom, na katerem naredite vdolbino. To bo služilo kot koza za žaganje.

2. korak: označevanje plamena

Določite, kako visok naj bo plamen. Označite višino plamena, tako da po celotnem obodu naredite zarezo. Zarežite nekje za četrtino premera debla globoko.

3. korak: rezljanje plamena

Previdno izrezljajte obliko plamena. Začnite na vrhu. Nato se počasi premikajte navzdol proti zarezi, ki ste jo prej naredili po celotnem obodu. Deblo obrnite in nadaljujte z žaganjem, tako da bo plamen lepo oblikovan.

4. korak: razdelajte podrobnosti

Podrobnosti in končen videz adventnih sveč iz lesa prepuščamo vam. Plamen je lahko okrogel ali robat, v naravnem videzu ali pobarvan – prepustite se svoji domišljiji!

Navedene korake ponovite pri ostalih kosih debla. Če boste izbrali različne višine, bodo adventne sveče videti še bolje.


BOŽIČNA VRTNA DEKORACIJA: ŠE VEČ IDEJ

Tako, zdaj ste izdelali adventne sveče iz lesa, ki jih lahko uporabite na svojem vrtu.

Ali smo v vas prebudili zanimanje? Tukaj lahko najdete še več idej za projekte na vrtu ali terasi.


POVZETEK: BOŽIČNA DEKORACIJA ZA VRT – SAMI IZDELAJTE SVEČE IZ LESA

  • Potrebujete štiri kose debla in motorno žago. Kot material so primerne vse vrste iglavcev in listavcev. Vendar bo obdelava lesa iglavcev mnogo lažja. Pazite samo, da ne vsebuje preveč smole.
  • Pri delu z motorno žago vedno nosite OSEBNO ZAŠČITNO OPREMO v skladu z navodili za uporabo.
  • Določite višino plamena in jo označite z motorno žago. Previdno izrezljajte obliko plamena, tako da bo sveča dobila želeno obliko.