Izdelajte dekorativno svetilko iz vej
Sami izdelajte svetilko iz vej: iskanje ustreznega lesa

Če želite sami izdelati namizno svetilko, potrebujete več tankih in robustnih vej. Poiščite jih na svojem vrtu ali med sprehodom v gozdu. Pri tem trganje ali rezanje vej v gozdovih načeloma ni dovoljeno. Dovoljeno pa je zbiranje odpadlega lesa in vejevja na tleh. Tega pa lahko poberete in odnesete domov. Tudi na rečnih obrežjih ali morskih plažah najdete veliko zanimivega naplavljenega lesa, ki je odličen za ustvarjanje in dekoriranje.


Priprava vej

Z vej že med nabiranjem odstranite mrčes, polže ali školjke. Preden začnete z izdelavo svetilke, veje pustite na svežem zraku ali soncu, da se dobro posušijo.

Zavezani vaši varnosti: zaščitna oprema

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z enoročno akumulatorsko žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem sodijo zaščitna očala, rokavice z zaščito pred rezi in veliko več. 


Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.


Sami izdelajte svetilko iz vej: navodila

Prednost doma narejene svetilke iz lesa je, da lahko sami določite njeno velikost in sami izberete barvo, ki se bo ujemala z vašo notranjostjo. Ko določite podrobnosti, pripravite naslednje:


Potrebna material in orodje

 • Preprosta svetilka iz stekla z žarnico (skupaj s kablom in električnimi dodatki)
 • Veje različnih premerov
 • Trak (širine 1 do 2 cm)
 • Barva (stenska barva, akrilna barva ali lak za les v beli in sivi barvi)
 • Majhna žaga (npr. enoročna akumulatorska žaga GTA 26)
 • Čopič
 • Nož z lomljivim rezilom
 • Brusni papir z zrnatostjo 120
 • Pištola za vroče lepljenje
 • Osebna zaščitna oprema
 • Zložljiv meter ali ravnilo

Sami izdelajte svetilko iz vej: korak za korakom

Zdaj lahko začnete z izdelavo namizne svetilke:

1. korak: rezanje vej

Preden začnete z žaganjem, vejo pritrdite na delovni mizi. Z enoročno akumulatorsko  žago veje nažagajte na želene dolžine. Pri tem se orientirajte po višini svetilke iz stekla. Ali naj bo v celoti prekrita z vejami ali pa bo zgornji del ostal viden? V našem primeru so veje različno dolge.


2. korak: obdelava površine

Da bo vaša svetilka dobila rustikalen videz, nekoliko nažagajte površino vej z enoročno akumulatorsko žago. Pri tem narahlo zarežite v skorjo. Različne vzorce lahko sami naredite tudi tako, da z nožem z lomljivim rezilom delno odstranite lubje z nekaterih vej. Zelo preprosto se lubje odstrani na koncih vej, kjer je pogosto nacefrano.

3. korak: nanos barve

Veje prebarvajte v želenem sivem odtenku in jih pri sušenju naslonite na nekoliko daljšo vejo.
Ko je barva suha, nanesite še drugi sloj, tokrat bele barve. Na koncu veje z brusnim papirjem pobrusite tako, da bo na nekaterih mestih viden izbran sloj barve.

4. korak: pritrditev vej

Izmerite obseg steklene svetilke in odrežite ustrezno dolg kos traku. S pištolo za vroče lepljenje prilepite različno dolge veje eno poleg druge na trak.

5. korak: pritrditev traku

V zadnjem koraku trak z vročim lepilom pritrdite na svetilko, tako da bodo veje postavljene navpično. Morebitne praznine zapolnite s tanjšimi vejicami. 
Privijte še žarnico in vaša prijetna, doma narejena svetilka iz vej je končana! Povzetek: sami izdelajte svetilko iz vej


 • Veje naberite na svojem vrtu ali v gozdu. Tudi naplavljen les je primeren za ustvarjanje.
 • Z vej že na prostem odstranite mrčes, polže ali školjke. Nato jih pustite na zraku ali soncu, da se posušijo.
 • Pri delu vedno nosite osebno zaščitno opremo v skladu z navodili za uporabo.
 • Določite višino svetilke in veje narežite na različne dolžine.
 • Površino nekoliko nažagajte, da bo delovala rustikalno. Nato prebarvajte veje. Ko je prvi sloj barve posušen, nanesite še belo barvo. Veje pobrusite z brusnim papirjem, tako da se bo delno razkrila želena barva.
 • Končane veje prilepite na trak, tega pa na stekleno svetilko.