Izdelajte visoko gredo iz lesa


Sami izdelajte visoko gredo: priprava

Kakšna je razlika med dobrim in resnično dobrim vrtnarjem? Razlika je v poznavanju pravilne pridelave zelenjave. Zato smo pripravili dva sklopa navodil, kako lahko sami izdelate visoko gredo iz lesa. Odločite se za tisto, ki bolje ustreza vašemu vrtu ali za katero imate že pripravljen material. Vseeno, ali boste sestavili visoko gredo iz desk ali hlodovine, zelenjava bo okusna iz obeh gred.



Priprava: izbira ustreznega lesa

Pri izbiranju lesa se odločite za robustno in trdo vrsto, kot je npr. duglazija, macesen ali robinija. Neprimeren je mehek les, kot je breza, topolovina ali jelša. 


Priprava: načrtovanje velikosti in mesta postavitve

Naj gre za vrt, teraso ali balkon, preden začnete z izdelavo visoke grede, dobro premislite o mestu postavitve. Pomembno je, da boste do grede lahko dostopali z vseh strani. Priporočamo širino največ 140 do 160 cm pri prostostoječi gredi in širino največ 70 do 80 cm pri neprostostoječi gredi. Priporočena višina je od 70 do 100 cm, odvisno od telesne višine vrtnarja. Pri tem pazite, da v bližini ni višjih rastlin, ki bi metale senco na visoko gredo. Ko ste se odločili za mesto postavitve, lahko začnete z izdelavo visoke grede.


Zavezani vaši varnosti: zaščitna oprema

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z motorno žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem spadajo npr. čelada, hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.



Izdelava visoke grede iz desk

Lesene deske so izredno primerne za izdelavo stabilne visoke grede iz lesa. Tukaj vam bomo po korakih pokazali, kako jo naredite.


Priprava: seznam z materialom

 • Deske in količki
 • Robniki
 • Enoročna akumulatorska žaga, npr. STIHL GTA 26
 • Ravna vrtna lopata
 • Pribijač
 • Nož z lomljivim rezilom
 • Akumulatorski vijačnik
 • Merilni trak
 • Vodna tehtnica
 • Vijaki
 • Žičnata mreža
 • Folija za ribnike ali čepasta folija
 • Aluminijast kotni profil


Navodila: izdelava visoke grede iz desk


1. korak: izkop

Najprej si označite površino, kjer bo stala visoka greda. Nato z lopato izkopljite in odstranite vrhnjih 10 cm zemlje.

Nasvet strokovnjaka STIHL: te zemlje ne zavrzite, ampak jo shranite. Pozneje boste namreč s to zemljo napolnili visoko gredo in tako poskrbeli, da bodo rastline oskrbljene s hranili.

2. korak: namestitev robnikov
Zdaj na označena mesta namestite robnike. Ti bodo visoko gredo ščitili pred vlago in poškodbami, če boste npr. z napravo za košnjo urejali robove trate. Z uporabo vodne tehtnice zagotovite, da bodo robniki lepo vodoravno poravnani.
3. korak: postavitev količkov
Količke na želeno dolžino nažagajte z enoročno akumulatorsko žago, npr. s STIHL GTA 26. Če naj bi visoka greda merila 1 m v višino, količek prižagajte pri 1,10 m, da boste imeli 10 cm viška za poravnavanje izkopanega dela. Nato znotraj robnikov namestite 4 do 6 količkov in sicer tako, da po en količek postavite v vsak kot in po enega na tekoči meter.
Nasvet strokovnjaka STIHL: robove količkov nažagajte v vogalih, da jih prilagodite robnikom.
4. korak: žaganje lesenih desk in njihova pritrditev
Na želeno dolžino z enoročno akumulatorsko žago odrežite lesene deske, ki bodo predstavljale stranice visoke grede. Nato te deske pritrdite z vijaki in akumulatorskim vijačnikom na posamezne količke. Najprej pritrdite spodnjo vrsto desk.
5. korak: pritrditev žičnate mreže
Žičnato mrežo namestite na dno visoke grede, tako da bo na koncih nekoliko segala čez robnike. Ko je žičnata mreža nameščena, jo odrežite ali pa preprosto prepognite. Nato jo še z uporabo pribijača pritrdite na deske. Na koncu preostale deske privijte na količke, dokler ne namestite zadnje deske, ki je poravnana s količkom.
6. korak: pritrditev folije
V notranjosti visoke grede položite folijo za ribnike ali čepasto folijo in jo pritrdite z žeblji.
7. korak: namestitev zaključnih desk in aluminijastega kotnega profila
Zdaj namestite zaključne deske na podporne količke. Deske lahko segajo nekoliko čez rob, v kotih pa jih odžagajte, da se bodo prilegale. Na koncu montirajte še aluminijaste kotne profile na vse štiri robove. Vaša visoka greda iz lesa je zdaj končana in pripravljena na zasaditev.



Izdelava visoke grede iz hlodovine

Vam je všeč rustikalen videz? Hlodovina je odlična izbira za izdelavo visokih gred. Pri hlodovini morate najprej odstraniti lubje, preden sestavite visoko gredo. Lubje začne namreč s časom odpadati in hitreje propade od hloda.

Priprava: seznam z materialom

Če želite izdelati visoko gredo iz hlodovine, potrebujete naslednji material:
 • Hlodovina
 • Motorna žaga, npr. STIHL MS 170
 • Koza za žaganje
 • Napenjalni pas
 • Zložljiv meter
 • Kreda za označevanje/svinčnik
 • Žičnata mreža
 • Lesni vijaki

Nasvet strokovnjaka STIHL: premer hlodov je odvisen od velikosti vaše visoke grede. Višja kot naj bo vaša visoka greda, tem debelejše hlode morate izbrati. Širši hlodi bodo tudi sicer ponudili večjo stabilnost konstrukcije. Tudi tukaj upoštevajte, da pri debelejšem lesu potrebujete ustrezno daljše vijake.


1. korak: razpolovitev hlodov po dolžini

Za stranice visoke grede morate najprej z motorno žago razpoloviti nekaj hlodov. Višja kot bo visoka greda, več hlodov morate prežagati po polovici. To opravilo zahteva kar nekaj natančnosti in ni povsem enostavno. Sledite tem korakom za lažje delo.

 • Na čelni in vzdolžni strani označite mesto, kjer boste najprej zarezali z motorno žago.
 • Motorno žago vodite ravno do sredine debla.
 • Deblo nato obrnite za 180 stopinj in na drugi strani zažagajte do sredine.

Previdno: pazite, da žago ustavite, preden z mečem pomotoma udarite ob tla. Po potrebi lahko uporabite tudi dvigalko poseke, da si pomagate dvigniti deblo s tal. Da se deblo med žaganjem ne premika ali celo odkotali, ga zavarujte z nekaj klini.

Ko ste končali z žaganjem lesa za stranice visoke grede, lahko preidete na naslednji korak: izdelavo kotnih količkov in žaganje razpolovljenih hlodov na želeno velikost grede.

2. korak: žaganje kotnih količkov in stranic
Kote visoke grede iz lesa lahko preprosto s kotnimi količki naredite tudi sami. Za to uporabite cele hlode. Količke odžagajte glede na želeno višino visoke grede. Da dosežete boljšo stabilnost, lahko v tla zasidrate štiri količke. Za to načrtujte dodatnih 10 cm.

Nasvet strokovnjaka STIHL: seštejte premere že razpolovljenih hlodov. Vsota je višina vaše visoke grede in s tem tudi dolžina kotnih količkov.

Zdaj odžagajte v prejšnjem koraku razpolovljene hlode za stranice, dokler nimate dovolj hlodov za celotno višino visoke grede. Pri tem pazite, da jih ne boste preveč odžagali. Presežek materiala lahko pozneje prilagodite še na visoki gredi. Zdaj imate pripravljen ves material za visoko gredo iz lesa. V naslednjem koraku boste poskrbeli za dobre temelje.

3. korak: priprava temelja

Temelj za visoko gredo lahko sami naredite v le nekaj korakih. 

 • Postavite štiri kotne količke in jih poglobite v zemljo.
 • To označeno površino prekrijte z žičnato mrežo. Tako boste preprečili, da bi neželeni gostje, kot so voluharji, od spodaj prodrli v gredo.
 • Štiri kotne količke povežite s prvo, spodnjo vrsto stranic, in sicer tako, da bo ploska stran lesa obrnjena navznoter. Nato od zunaj privijte vijake skozi razpolovljene hlode v štiri kotne količke.

Nasvet strokovnjaka STIHL: za spodnjo vrsto izberite takšne hlode, ki imajo največji premer.

Ko je temelj postavljen, sledi nalaganje hlodov enega na drugega. To počnite do višine kotnih količkov. Kako to naredite, vam povemo v naslednjem koraku.

4. korak: montaža stranic

Temelj vaše visoke grede iz lesa je postavljen, zdaj morate samo še narediti stranice. V ta namen razpolovljene hlode naložite enega na drugega od največjega do najmanjšega premera. Pri tem zlagajte izmenjaje, npr. levo spodnja stran debla, desno vrh debla itd. Tako bo visoka greda enakomerno sestavljena. Konce vsakega debla pritrdite z vijaki na kotne količke. Ko ste s tem končali, lahko začnete s finesami.

5. korak: zadnji popravki

Ko ste dosegli želeno višino visoke grede, odžagajte vse izstopajoče lesene dele in poravnajte robove. Robove lahko z motorno žago tudi zaoblite. Tako bo greda videti lepša, poleg tega boste s tem zmanjšali možnost poškodb.

Zasaditev visoke grede: nasveti

Ko ste sami naredili visoko gredo iz lesa, jo zdaj končno lahko zasadite. V našem prispevku bomo pokazali, katere plasti sodijo v visoko gredo in na kaj morate biti pri zasaditvi pozorni.
Linktext: Več o zasaditvi visoke grede


Povzetek: sami izdelajte visoko gredo iz lesa


 • Visoka greda je idealna za zasaditev zelenjave ali začimb na prijetni višini.
 • Visoko gredo lahko izdelate iz lesenih desk ali hlodovine.
 • Že pred izdelavo izberite ustrezen les, ustrezno velikost in sončno mesto postavitve.
 • Pri delu vedno nosite osebno zaščitno opremo v skladu z navodili za uporabo.
 • Pripravite temelj za izdelavo visoke grede, zabijte količke v kote in pritrdite lesene deske oz. razpolovljene hlode.
 • Ko ste visoko gredo postavili, jo napolnite in zasadite z rastlinjem.
TUKAJ si lahko ogledate še video navodila.