Sami naredite švedsko baklo


 • Švedske bakle za prijetno vzdušje
 • Ustrezen les
 • Švedska bakla: prižiganje
 • Švedska bakla: navodila
 • Ali želite veliko ali majhno švedsko baklo?

S švedskimi baklami poskrbite za prijetno vzdušje

Doma narejene švedske bakle odlično popestrijo vsako zabavo, pa naj bo to poletna žar večerja ali udobno srkanje kuhanega vina pozimi. Iz kosa debla izrezane doma narejene bakle niso samo lepe, so tudi praktične, saj poleg svetlobe oddajajo tudi toploto. Če pa je bakla velika, pa jo lahko uporabite tudi kot kuhališče na prostem. Ravna površina na bakli je posebno primerna za lonce in ponve. Na ognju lahko spečete tudi odlične sladkorne penice ali kruhove paličice. Pri malo manjšem ognju boste goste navdušili z mini kresom.

Vas je vsaj zdaj zamikalo, da bi si švedsko baklo naredili sami? Pokazali vam bomo, kako korak za korakom izdelate takšno baklo in kako z njo ravnate.


Do plamenov z učinkom kamina

Pri švedski bakli nažagan kos debla prižgete na vrhu. Tako nastane bakla, ki počasi zgoreva navzdol, a ne zgori do tal. Da lahko ogenj »diha«, prihaja kisik skozi navpične zareze v deblu. Zaradi t. i. učinka kamina se dvigajoč topel zrak zajema na spodnji strani, ki tudi dovaja sveži kisik k ognju. Bakla tako enakomerno počasi zgoreva in ob lepem plamenu razvije visoke temperature, ki poskrbijo za toploto, udobje in prijetno svetlobo.


Izbira pravilnega lesa za izdelavo švedske bakle

Les iglavcev je najbolj primeren za izdelavo doma narejene bakle, saj počasneje gori od lesa listavcev. Posebno primeren je borov, jelkin ali smrekov les. Kos debla 30 do 60 cm širine in višine med 50 in 100 cm je dobra mera za izdelavo švedske bakle. Idealen les ne sme biti presuh, pa tudi ne prevlažen. Če je les prevlažen, boste baklo le težko prižgali in les se bo začel kaditi. Presuh les pa bo prehitro pogorel. Priporočamo les z vsebnostjo vlage največ 20 %. Ta odstotek lahko izmerite s pomočjo merilnika vlažnosti lesa.


Prižiganje švedske bakle

Za prižiganje doma narejene bakle priporočamo sredstvo za prižiganje kamina ali žara. To naj bo po možnosti iz naravnega materiala, kot je npr. lesna volna. Če ga nimate na voljo, lahko uporabite tudi časopisni papir. Zmečkajte posamezne liste in jih v zadostnem številu zataknite v reže bakle.

Material za švedsko baklo

 • Švedsko baklo lahko sami izdelate z zelo malo truda. Potrebujete naslednje:
 • Motorna žaga, npr. bencinska motorna žaga STIHL MS 181.
 • Zaščitna oprema: hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev, rokavice, glušniki in vizir.
 • Les
 • Sredstvo za prižiganje kamina ali žara
 • Kreda ali svinčnik za označevanje

Navodila: tako sami izdelate švedsko baklo

V teh navodilih vam bomo korak za korakom pokazali, kako sami izdelate švedsko baklo. Ali že imate izbran ustrezen les in ves material pripravljen? Potem pa kar zavihajmo rokave!

Priprava kosa debla

Pred žaganjem: zagotovite, da bo kos debla stabilno nameščen na ravni in trdni podlagi, da se ne more prekucniti. Kot pri vseh ostalih delih z motorno žago, je uporaba ustrezne zaščitne opreme obvezna, da zmanjšate možnost poškodb. Ko je kos debla varno nameščen in ste se opremili z zaščitno opremo, lahko pričnete z žaganjem.

1. korak: risanje črt

Zdaj narišite črte za izrez z motorno žago. Krog lahko razdelite na četrtine ali šestine, odvisno od širine samega debla.

2. korak: žaganje

Z žago zarežite po vnaprej narisanih črtah na deblu. Pazite, da zaključite rez približno 10 do 15 cm pred koncem debla. Ta spodnji podporni del potrebujete zaradi stabilnosti bakle.

3. korak: pravilno prižiganje švedske bakle

Za prižiganje švedske bakle je primerno sredstvo za prižiganje žara ali zmečkan časopisni papir. Sredstvo za prižiganje položite na sredino in ga prižgite. Glede na velikost debla bo ogenj gorel 2 do 5 ur.

Previdno pri gorenju

Pri gorenju švedske bakle izberite varno in ognjevzdržno podlago. V neposredni bližini bakle naj ne bo gorljivih predmetov. Pri gorenju namreč lahko pride do nastanka isker.

Vprašanje glede časa gorenja: velike in majhne švedske bakle

Čas gorenja je odvisen od velikosti bakle. Večji kot je kos lesa, tem dlje bo bakla gorela. V tem primeru računajte tudi z več urami prijetne toplote. Ker bakle ne smete pustiti goreti brez nadzora, lahko izberete tudi manjši kos lesa, ki bo gorel manj časa. Če razpolagate z večjo površino, lahko postavite tudi več bakel. Prepričani smo, da ko se boste zaljubili v romantično gorenje in toplino doma izdelanih švedskih bakel, ne boste pripravili nobene zabave več brez njih.

Povzetek: sami naredite švedsko baklo

 • Švedske bakle prinesejo posebno vzdušje na vsaki zabavi in se preprosto izdelajo.
 • Ustrezen les mora biti dovolj suh. Priporočljiv je les iglavcev.
 • Za prižiganje izberite sredstvo za prižiganje kamina ali žara. Alternativno lahko uporabite tudi zmečkan časopisni papir.
 • Z motorno žago zarežite zareze v kos debla.
 • Velikost debla pri tem narekuje čas gorenja vaše bakle.
TUKAJ si oglejte še video navodila.