Saniranje poškodovane trate


 • UNIČENA TRATA: KAJ JE VZROK?
 • IZBOLJŠAVA NEPORAŠČENIH MEST NA TRATI 
 • PRI NEPORAŠČENIH MESTIH – DOSEJTE TRAVO
 • VDOLBINE IN LUKNJE NA TRATI
 • LUKNJE NA TRATI: KATERA ŽIVAL JE TO NAREDILA?
 • POPRAVILO UNIČENE TRATE: DRUGE POŠKODBE IN NJIHOV VZROK
 • POVZETEK

UNIČENA TRATA: KAJ JE VZROK? 

Vsak lastnik trate se jezi, če na njej najde razbarvanja, neporaščena mesta in luknje. Hkrati pa so to pokazatelji, da trati nekaj manjka ali da so jo napadle divje živali ali kakšne žuželke. Tako kot vse rastline, je tudi trata občutljiva na zunanje vplive in se nanje ustrezno odziva. K sreči se da večino vzrokov hitro odpraviti. 

Pri tem hitro popravilo trate nima samo estetskega pomena. V luknjah in neravninah se pogosto razbohoti plevel, ki ga potem le s težavo odstranite. 

Preden začnete s popravilom, preverite dejanski vzrok in obseg škode. Ali so prizadeta večja območja ali je treba popraviti samo manjše površine? Ali je bila trata morda napačno negovana? Ali so za škodo odgovorne živali, bolezni ali stoječa vlaga? Natančneje kot boste zadevo preučili, toliko lažje boste našli dolgoročno rešitev. 

IZBOLJŠAVA NEPORAŠČENIH MEST NA TRATI 

  Ali ste na trati opazili neporaščena mesta? Ta so lahko posledica različnih dejavnikov:

 • Odtisov vrtnega pohištva, trampolina, bazena in korit: do tega pride v času rastne sezone, ko se trata pogosto uporablja za igro in vrtne zabave.  
 • Sestave tal. 
 • Pomanjkljive ali preveč intenzivne nege. 
 • Neenakomerne porazdelitve semen pri sejanju. 

PRI NEPORAŠČENIH MESTIH – DOSEJTE TRAVO 

Če ima vaša trata neporaščena mesta, to rešite tako, da jih nanovo posejete. Optimalen čas za to je aprila ali septembra, ko se ne pojavljata več zmrzal ali vročina. Za zagotavljanje enakomerne kalitve naj imajo tla temperaturo nekoliko nad 10 °C. 

Za dosejanje priporočamo enako vrsto trave, ki ste jo uporabili že za prvotno sejanje. Če je nimate na zalogi, izberite podobno, ki barvno ustreza preostali travi.  

1. korak: košnja 

Obstoječo trato pokosite na čim nižjo višino. Kako pravilno kosite, boste izvedeli v našem prispevku.  

2. korak: čiščenje neporaščenih mest 

Manjša neporaščena mesta razgrabljajte ter odstranite plevel, mah in odmrle ostanke rastlin. Hkrati razrahljajte tla, tako bodo v njih lažje vstopili zrak, voda in mikrohranila, ki bodo nahranili travne bilke.   

Po potrebi: izboljšajte kakovost tal. 

Zu schwere und leichte Böden können das Rasenwachstum hemmen. Tonhaltige Böden sind oft stark verdichtet und speichern zu viel Wasser ab. In diesem Fall hilft es, den Boden mit Quarzsand zu besanden. Bei Bedarf (z. B. bei Verfilzung) vertikutieren Sie den Rasen und verteilen Sie den Quarzsand darüber. Der Sand gelangt mit dem Regenwasser in den Boden und lockert ihn. Sandige Böden verbessern Sie durch Zugabe von Kompost oder Tonmehl. Im Zweifel schafft eine Bodenanalyse Abhilfe. Sie wird in speziellen Instituten und Laboren von Experten durchgeführt. 

Schritt 3: Rasensamen verteilen 

Preveč zbita ali preveč rahla tla lahko ovirajo dobro rast trate. Glinena tla so velikokrat preveč gosto razraščena in hranijo preveč vode. V tem primeru pomaga, če po tleh raztrosite kremenov pesek. Po potrebi (npr. v primeru prekomerne zaraščenosti vrhnjega sloja) trato prezračite in zatem raznesite pesek. Ta bo skupaj z dežjem vstopil v tla in jih zrahljal. Če imate peščena tla, potem jih lahko izboljšate z dodajanjem komposta in gline. V primeru dvoma priporočamo analizo tal. Takšne analize izvajajo posebni inštituti in laboratoriji. 

4. korak: zalivanje in hranjenje tal 

Semena zalivajte s čim bolj nežnim curkom vode (uporabite škropilno glavo), da jih ne sperete. Po potrebi pokrijte popravljene predele s tanko plastjo komposta in zemlje za lončnice.    

Zdaj je treba tla redno navlažiti in počakati, da narava opravi svoje. V naslednjih tednih poskušajte čim manj stopati po teh površinah. Najbolje se jim je kar izogibati.         

TRAVNA RUŠA V ZVITKIH NAMESTO DOSEJANJA 

Manjša in večja neporaščena mesta lahko pokrijete tudi s kosom travne ruše v zvitkih. Tukaj gre za vzgojeno travno rušo, ki se dostavi in položi po zemlji. Glavna prednost travne ruše v zvitkih je hitrost, saj je hitro položena – v vseh drugih pogledih je sejanje trate bolj ekonomična rešitev. 

Preberite več o prednostih in pomanjkljivostih travne ruše v zvitkih.

VDOLBINE IN LUKNJE NA TRATI 

Luknje v trati so pogosto znak živalskih obiskovalcev. Med iskanjem hrane prekopljejo tla, s čimer vam uničijo trato. Hkrati pa takšna mesta predstavljajo nevarnost za spotikanje. Preden zapolnite luknje in popravite trato, lahko z lovsko kamero ali natančnim opazovanjem poiščete vsiljivca.  

LUKNJE NA TRATI: KATERA ŽIVAL JE TO NAREDILA?    

Vsaka žival pušča drugačne sledi: jež pušča za seboj plitve lijakaste luknjice, krt pa krtine. Voluharje prepoznate po naglodanih koreninah v majhnih, neenakomernih luknjah. Ose (če imajo gnezdo v tleh), mravlje in deževnike prepoznate po zelo majhnih luknjicah. Te živali ohranjajo zdravo trato.   

Veliko živali pride na naš vrt, ker jim v naravi nekaj primanjkuje. Nekatere med njimi, npr. ježi, krti in določene vrste os, so zaščitene, zato jih ni dovoljeno loviti, poškodovati ali ubiti. Lahko pa svoj vrt oblikujete živalim prijazno in jim ponudite varno zavetje. V našem prispevku lahko na primer preberete, kako izdelate udobno hiško za ježa. 

POPRAVILO LUKENJ NA TRATI 

Zdaj se lotite popravila trate.    

Najprej zapolnite luknje. Pri plitvih vdolbinah zadostuje že tanka plast peska, pri globljih uporabite zemljo za lončnice. Nato popravljena mesta potlačite s stopali.  

V naslednjem koraku dosejte novo travo ali položite kos travne ruše v zvitku.  


POPRAVILO UNIČENE TRATE: DRUGE POŠKODBE IN NJIHOV VZROK 

Plevel, stoječa vlaga in ožgane travne bilke so dodatni znaki za to, da vaši trati nekaj manjka. V nadaljevanju boste našli še druge poškodbe trate in primerne ukrepe za njihovo odpravljanje. 

PLEVEL NA TRATI

Vzrokov za plevel na vaši trati je lahko več. Lahko je prišlo do pomanjkanja vode in hranilnih snovi, kar spodbuja rast detelje, regrata in marjetice – slabo nahranjena tla se namreč težko bojujejo proti razraščanju plevela. Poleg tega so lahko razlogi prenizko pokošena trava in semena slabše kakovosti. 

Rešitev: trato najprej pokosite na višino 2 cm in jo nato prezračite. Nato jo izdatno pognojite. Tukaj najdete dodatne informacije o tem, kako pravilno gnojite trato.

PREPOZNAVANJE STOJEČE VLAGE V TRATI IN NJENO ODSTRANJEVANJE

Če se že ob manjšem dežju na trati pojavljajo luže, je morda kriva preveč zbita sestava tal. Korenine, kamni in glinena tla slabo prepuščajo vodo, zato prihaja do zastoja. 

Rešitev: tukaj pomagata redno prezračevanje in raztrosenje peska.

POPRAVILO OŽGANE TRATE

Vročina, neposredni sončni žarki in suša obremenjujejo trato. Košnja v opoldanskem času, ko je sonce najmočnejše, škoduje trati – sveže porezane travne bilke so namreč občutljive in se hitro ožgejo. Kot razlog se lahko pojavlja tudi prekomerno gnojenje: preveč gnojila ali pa napačna vrsta ožge travne bilke.   

Rešitev: v obdobjih visoke vročine trato zjutraj ali zvečer izdatno zalivajte. Prezračevanje ji bo pomagalo, redno gnojenje pa ji bo dalo potrebna hranila. Ožgano travo in tla odstranite. Nasipajte novo zemljo in zasejte novo travo.  

POŠKODBE ZARADI SENCE

Zaradi trajne osenčenosti trava ne prejme dovolj sončne svetlobe, tako je oslabljena in ne raste dobro. Če dela senco drevo, potem ji verjetno primanjkuje tudi vode, saj večina deževnice ostane v drevesni krošnji. 

Rešitev: za takšna mesta je bila razvita posebna travna mešanica za senčne lege, ki bo kljub pomanjkanju sončne svetlobe dobro uspevala. Če je senca zares zelo močna, razmislite, da bi namesto trave posejali kaj drugega, npr. kopitnik.

ŠKODA ZARADI LISTJA IN IGLIC

Dobro za grede, slabo za trato: odpadlo listje, ki se je kot odeja odložilo na trato, bo že ob prvem dežju ali snegu trati škodovalo. Mokro listje in iglice se zlepijo v debelo plast, ki preprečuje zračenje trate, tako da začne ta gniti.  

Rešitev: na trati ne puščajte listja. S pihalnikom ga boste še hitreje odstranili.  


POVZETEK: POPRAVILO TRATE

 • Neugodna sestava tal, napačna nega, odtisi vrtnega pohištva, bazena in trampolina povzročajo neporaščena mesta na trati. 
 • Luknje v trati zapolnite z zemljo in dosejte travo. 
 • Najboljši čas za dosejanje je aprila ali septembra, ko tal ne obremenjujeta zmrzal ali vročina. 
 • Vdolbine in luknje na trati običajno naredijo živali. Z lovsko kamero ali po značilnih sledovih boste hitro identificirali krivca.  
 • Plevel, rumena obarvanost in ožgana trata so znaki za napačno nego trate. Poškodbam na trati zaradi sence se izognete tako, da zasejete primerno odporno vrsto trave ali pa na ta mesta posadite nekaj drugega.  
 • Listje ne sme obležati na trati, sicer bo ta začela gniti.