Sestavljanje motorne žage: navodila


 • Sestavljanje motorne žage: varnost je na prvem mestu
 • Nameščanje rezalne garniture: pravilno nameščanje meča in verige
 • Sistem za hitro napenjanje verige
 • Stransko napenjanje verige
 • Dolivanje olja za mazanje verige
 • Dolivanje pravilne mešanice goriva za bencinsko žago
 • Povzetek

Sestavljanje motorne žage: varnost je na prvem mestu

Nameščanje rezalne garniture se pri vseh izvedbah (električni, akumulatorski in bencinski) opravi na enak način. Posamezni koraki so odvisni samo od tega, s katero napenjalno napravo je opremljena vaša motorna žaga STIHL.

Sestavljanje motorne žage: sistem za hitro napenjanje verige

Pri vseh motornih žagah STIHL s sistemom za hitro napenjanje verige lahko rezalno garnituro namestite hitro, udobno in skoraj brez orodja. 

Pri tem potrebujete samo ravni izvijač.Potek opravila:

1. korak: snemanje pokrova verižnika

Preklopite ročaj krilate matice navzgor in jo obrnite v levo, tako da boste lahko sneli pokrov verižnika. Snemite pokrov verižnika.


2. korak: snemanje napenjalne plošče

Snemite napenjalno ploščo in jo odložite tako, da boste imeli dostop do vijaka na zadnji strani. Odvijte in odstranite vijak.


3. korak: sprostitev zavore verige

Sprostite zavoro verige, tako da povlečete ročaj zavore verige k sebi.


4. korak: namestitev napenjalne plošče

Meč položite na napenjalno ploščo, tako da oba zatiča napenjalne plošče segata skozi izvrtini meča. Pri tem usmeritev meča ni pomembna. Napis na meču je lahko obrnjen tudi na glavo. 

Vstavite vijak in ga močno zategnite.


5. korak: pravilno nameščanje verige

Bodite pozorni na to, da uporabite dovoljeno kombinacijo meča in verige, kot je navedena v navodilih za uporabo. Verigo vstavite v utor. Začnite na vrhu meča. Preverite, ali puščice na povezovalnih členih kažejo v smeri premikanja verige. Zavrtite napenjalno ploščo do konca v desno.


6. korak: nameščanje rezalne garniture na motorno žago

Obrnite meč tako, da bo napenjalna plošča obrnjena proti vam. Nato namestite verigo okoli verižnika. Pri tem se morajo pogonski členi verige usesti v zobe verižnika.

Zdaj namestite meč na motorno žago in ga nataknite na vijak. Pogonske člene verige vstavite v utor meča, tako da napenjalno ploščo zavrtite do konca v levo.


7. korak: namestitev pokrova verižnika

Za pritrditev pokrova verižnika potisnite jezičke v odprtine ohišja. Krilato matico obračajte tako dolgo v desno, da bo pokrov trdno pritrjen na motorni žagi.


8. korak: napenjanje verige

Nekoliko dvignite vrh meča, da bo veriga zrahljana. Napenjalno kolo do konca zategnite v desno. Veriga bi morala biti tesno ob meču, na sredini meča pa bi morala biti razdalja 1–2 milimetra.

Dodatne uporabne napotke najdete v naših navodilih za napenjanje verige.


9. korak: poklop krilate matice

Za konec nameščanja verige morate ročno zategniti krilato matico in jo poklopiti.


Sestavljanje motorne žage: stransko napenjanje verige

Pri veliko električnih, akumulatorskih in bencinskih modelih se uporablja stransko napenjanje verige. Omogoča udoben dostop do komponent sistema za napenjanje verige in poleg tega zmanjša nevarnost stika z vročimi deli motorja.

Potek opravila:  

1. korak: snemanje pokrova verižnika

Za sestavljanje motorne žage najprej odvijte matico s kombiniranim ključem in odstranite pokrov verižnika.


2. korak: premikanje napenjalnega drsnika

Napenjalni vijak tako dolgo obračajte v nasprotni smeri urnega kazalca, da bo napenjalni drsnik levo nalegal na ohišje.

3. korak: sprostitev zavore verige

Za sprostitev zavore verige povlecite zaščito rok proti cevastemu ročaju, dokler ne slišite, da zaskoči.

4. korak: pravilno nameščanje verige

Bodite pozorni na to, da uporabite dovoljeno kombinacijo meča in verige, kot je navedena v navodilih za uporabo. Verigo vstavite v utor. Začnite na vrhu meča. Preverite, ali puščice na povezovalnih členih kažejo v smeri premikanja verige.

5. korak: nameščanje rezalne garniture na motorno žago

Obrnite meč tako, da bo napenjalna plošča obrnjena proti vam. Nato namestite verigo okoli verižnika. Pri tem se morajo pogonski členi verige usesti v zobe verižnika.
Zatič napenjalnega drsnika vstavite v spodnjo pritrdilno izvrtino meča.

6. korak: namestitev pokrova verižnika

Namestite pokrov verižnika, tako da bo dobro nalegal na ohišje. Matico rahlo zategnite z roko.

7. korak: napenjanje verige

Nekoliko dvignite vrh meča, da bo veriga zrahljana. Napenjalni vijak zategnite do konca v desno. Veriga bi morala biti tesno ob meču, na sredini meča pa bi morala biti razdalja pribl. 1–2 milimetra.
Dodatne uporabne napotke najdete v naših navodilih za napenjanje verige.
Zdaj močno zategnite matico še s kombiniranim ključem.

Prvo dolivanje olja za mazanje verige

Pri vseh bencinskih, akumulatorskih in električnih napravah uporabite kakovostno olje za mazanje verige. Namenjeno je trajnemu mazanju in hlajenju verige in meča. S tem ukrepom boste znatno zmanjšali obrabo in podaljšali življenjsko dobo rezalne garniture. Pri tem je postopek pri vseh motornih žagah enak. Če imate bencinsko napravo, potem se ob vsakem dolivanju goriva dolije tudi olje za mazanje verige. Pri akumulatorskih in električnih napravah pa redno preverjajte rezervoar in po potrebi dolijte. Nekateri modeli motornih žag STIHL imajo na rezervoarju okence, na katerem lahko preverite raven napolnjenosti.

Dolivanje olja za mazanje verige

Naprave STIHL imajo običajen pokrov rezervoarja na navoj ali t. i. pokrov rezervoarja brez orodja. Pri vsakem je odpiranje in zapiranje drugačno. V nadaljevanju je opisan postopek pri običajnem pokrovu rezervoarja z navojem. Dodatne informacije o pokrovu rezervoarja brez orodja najdete v našem prispevku na to temo.
Tako dolijete olje za mazanje verige:

1. korak: priprava motorne žage

Napravo odložite na ravno površino, tako da bo pokrov rezervoarja obrnjen navzgor. Z vlažno krpo očistite območje okoli pokrova, tako da v rezervoar ne zaide umazanija.

2. korak: odpiranje rezervoarja za olje

Obrnite pokrov rezervoarja v nasprotni smeri urnega kazalca in snemite pokrov.

3. korak: dolivanje olja za mazanje verige

Previdno dolijte olje za mazanje verige. Pazite, da ga ne prelivate. Rezervoarja ne napolnite do vrha. Priporočamo uporabo sistema za polnjenje STIHL.

4. korak: zapiranje rezervoarja za olje

Namestite pokrov in ga dobro zategnite v smeri urnega kazalca. Rezervoar za olje je varno zaprt. 

Dolivanje pravilne mešanice goriva za bencinsko žago

Vaša bencinska naprava za delovanje potrebuje gorivo. Pri tem morate upoštevati korake, ki bodo zagotovili varno in učinkovito delo.
Več o MEŠANICI GORIVA ZA MOTORNO ŽAGO >

Pravilna mešanica bencina in olja

Motor bencinske motorne žage poganja mešanica bencina in motornega olja. Kako izberete pravilen izdelek in ustrezno kakovost? Pregled ustrezne mešanice goriva za motorne žage vam bo pomagal pri izbiri.

Varnostna opozorila

 • Bencin je zelo lahko vnetljiv. Zato bodite med dolivanjem vedno v zadostni razdalji od odprtega ognja, goriva ne prelivajte, med postopkom ne kadite. Gorivo dolivajte vsaj 3 metre oddaljeno od delovnega mesta, kjer boste pozneje zagnali motorno žago.
 • Pred dolivanjem goriva v celoti izklopite motor. Prav tako ne dolivajte goriva, če je motor še vroč.
 • Pokrov rezervoarja za gorivo previdno odprite, da se morebiten nadtlak počasi sprosti in gorivo ne brizgne iz rezervoarja.
 • Gorivo vedno dolivajte na dobro prezračenem mestu.
 • Pri dolivanju goriva pazite, da ga ne prelijete in da ne pride v stik z oblačili. Če se to vseeno zgodi, takoj očistite napravo in zamenjajte oblačila.

Dolivanje goriva pri bencinski žagi: navodila

V nadaljevanju vam bomo pokazali, kako dolijete gorivo.

1. korak: priprava motorne žage

Poiščite čisto in ravno površino za dolivanje goriva. Napravo postavite tako, da bo rezervoar za gorivo obrnjen navzgor. S krpo očistite pokrov in predele okoli njega, da v odprtino ne zaide umazanija.

2. korak: odpiranje pokrova rezervoarja

V nadaljevanju sta opisana odpiranje in zapiranje pokrova rezervoarja brez orodja. Če je vaša naprava STIHL opremljena z običajnim pokrovom rezervoarja z navojem, upoštevajte prej opisane korake za dolivanje olja za mazanje verige.

Dvignite ušesce. Odvijte pokrov rezervoarja in ga snemite.


3. korak: dolivanje goriva

Počasi in previdno napolnite rezervoar za gorivo. Pazite, da goriva ne prelivate. Prav tako ne napolnite do vrha. Dolivanje bo enostavneje s sistemom za polnjenje goriva STIHL.


4. korak: zapiranje pokrova rezervoarja

Namestite pokrov, tako da je oznaka na pokrovu poravnana z oznako na rezervoarju za gorivo. Pokrov zategnite do konca in poklopite ušesce. Ali se oznaki ujemata? Potem je pokrov varno zaprt.


Seveda vam je na voljo tudi specializirani trgovec STIHL, ki vam bo z veseljem pripravil vašo motorno žago na delo.

Povzetek: sestavljanje motorne žage:

 • Izklopite motor. Pri akumulatorskih modelih izvlecite baterijo, pri električnih iztaknite vtič iz vtičnice. Aktivirajte zavoro verige.
 • Pri sestavljanju motorne žage nosite zaščitne rokavice iz trpežnega materiala.
 • Rezalno garnituro namestite pri vseh izvedbah (električni, akumulatorski in bencinski) povsem enako. Koraki se razlikujejo samo glede na to, ali je vaša naprava STIHL opremljena s sistemom za hitro napenjanje verige ali stranskim napenjanjem verige.
 • Gorivo dolivajte na čisti in ravni površini.
 • Rezervoarja za olje in rezervoarja za gorivo ne napolnite do vrha.