Nasveti za pravilno shranjevanje motornih žag

Pred daljšim mirovanjem je treba motorno žago očistiti in dobro shraniti. Z našimi nasveti boste videli, kako to pravilno naredite.

  • Shranjevanje motornih žag – korak za korakom
  • Videonavodila za shranjevanje motornih žag
  • Povzetek

Shranjevanje motornih žag – korak za korakom

Izpraznitev sistema za dovajanje goriva v motorni žagi

Na dobro prezračenem mestu prelijte gorivo iz rezervoarja v primerno posodo za gorivo in nato očistite rezervoar. Izpraznite tudi uplinjač. Pri tem pustite motorno žago vklopljeno v prostem teku, dokler ne zmanjka goriva. Sicer se lahko zlepijo membrane v uplinjaču.


Razstavljanje in čiščenje motorne žage

Snemite verigo in meč, očistite ju in popršite z zaščitnim oljem. Motorno žago temeljito očistite, predvsem cilindrična rebra in zračni filter.


Polnjenje rezervoarja za olje za mazanje verige

Pri uporabi biološkega olja za mazanje verige do konca napolnite rezervoar za olje za mazanje verige. Tako preprečite nastanek smole. Pri polsintetičnih oljih, kot je SynthPlus, ne nastaja smola, zato lahko ta ostanejo v rezervoarju brez dolivanja.


Shranjevanje na suhem

Mesto shranjevanja motorne žage naj bo suho. Poskrbite, da je mesto dobro prezračevano in zaščiteno pred vremenskimi vplivi. Odsvetujemo shranjevanje na prostem.


Zaščiteno pred sončno svetlobo

Napravo shranjujte tako, da ni izpostavljena neposrednim sončnim žarkom. Sicer lahko pride do staranja materiala zaradi UV-žarkov.


Zaščita motorne žage pred prahom

Motorna žaga naj bo vedno shranjena tako, da bo zaščitena pred prahom. STIHL ponuja posebne nosilne torbe in kovčke, ki bodo zaščitili vašo napravo.


Varno shranjevanje motorne žage

Motorno žago vedno shranite tako, da bo zaščitena pred nepooblaščenim dostopom (npr. s strani otrok). Najbolje v prostoru ali omari, ki se lahko zaklene.


Odstranjevanje goriv in pogonskih sredstev
Goriva in pogonska sredstva se lahko odstranijo izključno pri specializiranih podjetjih za odstranjevanje tovrstnih odpadkov, npr. v zbirnih mestih za odpadne surovine.

Varno shranjevanje v torbah in kovčkih
Motorne žage je treba shranjevati na čistem in suhem mestu. Za shranjevanje brez prahu priporočamo torbe in kovčke za motorne žage.
+ priporočeni izdelki

Povzetek: shranjevanje motorne žage 

  • Na dobro prezračenem mestu izpraznite rezervoar za gorivo in ga očistite. Nato gorivo na okolju prijazen način odstranite v skladu z veljavnimi predpisi. Odnesete ga lahko na primer na zbirno mesto za odpadne surovine.
  • Pustite napravo vklopljeno, dokler se ne izprazni celotno gorivo. S tem preprečite zlepljenje membran v uplinjaču.
  • Snemite verigo in meč, ju očistite in poškropite z zaščitnim oljem.
  • Napravo temeljito očistite, predvsem cilindrična rebra in zračni filter.
  • Če uporabljate biološko olje za mazanje verige, npr. STIHL BioPlus, do konca napolnite rezervoar za olje za mazanje verige. Tako preprečite nastanek smole.
  • Motorno žago shranjujte na suhem in varnem mestu, kjer nimajo dostopa nepooblaščene osebe, predvsem otroci.