Stihl m-tronic

STIHL M-Tronic: hladni zagon, topli zagon, vedno uspešen zagon.Sistem STIHL M-Tronic olajša zagon vaše naprave. Pri tem mu pomagata elektronska regulacija časa vžiga in natančno dovajanje goriva. • STIHL M-Tronic: zagotavlja optimalno delovanje.
 • Podrobno o komponentah sistema STIHL M-Tronic.
 • Popolna moč z napravami STIHL: prednosti sistema M-Tronic.
 • Kalibriranje sistema STIHL M-Tronic.
 • Ponastavitev sistema STIHL M-Tronic.
 • Naprave s sistemom STIHL M-Tronic.STIHL M-Tronic: zagotovilo za optimalno delovanje

Ne glede na to, ali ste s svojo napravo STIHL ravno začeli delati, že nekaj časa delate ali ponovno začnete delati po kratkem premoru. Sistem M-Tronic v vsakem obratovalnem stanju elektronsko in natančno regulira čas vžiga in odmerjanje goriva, in sicer ob upoštevanju zunanjih pogojev, kot so temperatura, nadmorska višina in kakovost goriva. Tako se lahko brez motenj osredotočite na svoje delo in imate že od vsega začetka na razpolago polno moč naprave.


Podrobno o komponentah sistema STIHL M-TronicKombinirana ročica s funkcijo tipke za zaustavitev

STIHL M-Tronic potrebuje za hladni zagon samo še en položaj za zagon na kombinirani ročici. Po zagonu lahko začnete takoj delati s polnim plinom. Upravljalna ročica po izklopu samodejno skoči nazaj v prvotni položaj. Tako lahko toplo napravo takoj ponovno zaženete.

Krmilnik

Krmilnik je osrednja enota tehnologije STIHL M-Tronic. Funkcija shranjevanja nastavitve, ki je integrirana v sistem, si zapomni zadnjo delovno nastavitev. Tako vam je pri naslednjem ponovnem zagonu v istih delovnih pogojih takoj na voljo polna moč motorja.

Mikrostikalo

Mikrostikalo sistema STIHL M-Tronic zaznava položaj dušilne lopute in poskrbi skupaj z elektronskim zaznavanjem temperature za zagon brez napora.

Magnetni ventil

Elektronski magnetni ventil v nekaj milisekundah odmeri količino goriva v motor glede na izračun krmilnika. Ročno nastavljanje uplinjača s tem odpade.


Popolna moč z napravami STIHL: prednosti sistema M-Tronic


Preprost zagon
S sistemom STIHL M-Tronic lahko takoj po zagonu delate s polnim plinom. Sistem natančno izračuna in dodaja potrebno količino goriva.

Enkratna nastavitev – dolgo časa trajajoče optimalno delo

Sistem M-Tronic elektronsko nastavi količino goriva v uplinjaču: pri tem upošteva obratovalno stanje, npr. zagon, prosti tek, delna ali polna obremenitev, ter zunanje pogoje. Najbolje bo, če pred prvo uporabo prosite specializiranega trgovca STIHL, ki vam bo pomagal pri prvi nastavitvi sistema STIHL M-Tronic, tako da bo ta takoj optimalno deloval.

Stalna optimalna moč motorja

Prek temperature motorja in števila vrtljajev krmilnik neprestano preverja obratovalni način motorne žage in odmerja gorivo tako, da naprava vedno deluje z optimalno močjo motorja.

Zelo dober pospešek

Zaradi elektronske regulacije časa vžiga in odmerjanja goriva boste pospešili napravo spontano in hitro – tudi po hladnem zagonu.

Funkcija shranjevanja nastavitve

Sistem M-Tronic časovno neomejeno shranjuje nastavitve zadnje uporabe in jih pri naslednjem zagonu motorne žage ponovno prikliče. Tako je ob vsakem novem zagonu in enakih pogojih takoj zagotovljena polna moč motorja.

Kalibriranje sistema STIHL M-Tronic

Za optimalno delovanje sistema M-Tronic je potrebno naslednje: specializirani trgovec STIHL mora pred prvo uporabo na vaši napravi kalibrirati sistem M-Tronic. Samo če bo pravilno nastavljen, bo brezhibno deloval. Če je vaša naprava opremljena s sistemom M-Tronic 3.0, lahko kalibriranje izvedete tudi sami. V tem videoposnetku lahko vidite, kako se ta izvede.

Ponastavitev sistema STIHL M-Tronic

Če boste opazili, da ima vaša naprava STIHL s sistemom M-Tronic težave med obratovanjem, lahko specializirani trgovec hitro in nezapleteno odčita njen pomnilnik, opravi diagnozo in ponastavi sistem. Če želite ponastavitev izvesti sami, obstaja možnost ponastavitve »na drevesu«. Pri tem izvedite 5 enakomernih rezov na hlodu s premerom pribl 30 cm. Pri tem naj bi število vrtljajev vašega motorja znašalo med  8001 in 11.201 vrtljajev na minuto.


Naprave s sistemom STIHL M-Tronic

Sistem STIHL M-Tronic ni vgrajen v vse naprave, pa vendar se pojavlja v številnih modelih. Z njim so opremljene naslednje naprave:

 • Motorna žaga STIHL MS 362 C-M s sistemom M-Tronic
 • Motorna žaga STIHL MS 661 C-M s sistemom M-Tronic
 • Lahka profesionalna motorna žaga STIHL MS 201 C-M s sistemom M-Tronic
 • Motorna žaga STIHL MS 261 C-M s sistemom M-Tronic
 • Motorna žaga STIHL MS 241 C-M s sistemom M-Tronic
 • Elektronsko krmiljena motorna žaga STIHL MS 441 C-M s sistemom M-Tronic
 • Naprava za košnjo STIHL FS 490, FS 510 C, FS 560 C s sistemom M-Tronic
 • Profesionalna naprava za košnjo STIHL FS 460 C-EM s sistemom M-Tronic


Povzetek: STIHL M-Tronic


 • STIHL M-Tronic je sistem za krmiljenje motorja, ki natančno uravnava čas vžiga in odmerjanje goriva.
 • Sistem temelji na senzorjih v motorju.
 • STIHL M-Tronic poskrbi za stalno optimalno moč motorja ne glede na lokacijo dela.
 • Sistem si zapomni zadnjo delovno nastavitev in jo uporabi pri naslednjem zagonu motorja.
 • Ko je sistem STIHL M-Tronic enkrat kalibriran, deluje motor optimalno.
 • Številne naprave STIHL so opremljene s sistemom M-Tronic.


Kaj je sistem STIHL M-Tronic?
STIHL M-Tronic skrbi za optimalno delovanje vaše naprave. Ta v vsakem obratovalnem stanju elektronsko in natančno prek senzorjev regulira čas vžiga in odmerjanje goriva.