Trpežni zračni filter STIHL: boljši učinek in daljši delovni intervali med servisiranjem filtra

Na naš trpežni zračni filter se lahko zanesete. Zagotavlja namreč znatno daljše delovne intervale v primerjavi z običajnimi sistemi zračnega filtriranja.

 • Zračni filter: način delovanja
 • Zračni filtri STIHL: daljši delovni intervali med servisiranji filtrov pri uporabi motorne žage
 • Brusilno-rezalni stroji z zračnim filtrom STIHL: s ciklonskim čiščenjem
 • Zračni filter STIHL: prednosti


Zračni filter: način delovanja

Motor med delovanjem neprestano sesa zrak. Za nemoteno zgorevanje v motorju in manjšo obrabo zračni filter filtrira delce, ki potem ne morejo zaiti v notranjost motorja. Prah betona, koščki lesa ali podobni tujki lahko namreč motorju škodujejo. Prav zato ima veliko motornih žag STIHL in tudi vsi  brusilno-rezalni stroji STIHL nameščen trpežni zračni filter.


Kaj je zračni filter?
Zračni filter je sistem filtriranja zraka, ki je nameščen pred motorjem. Ta filtrira delce iz sesanega zraka in tako preprečuje njihov prehod v uplinjač in motor. Pri tem poskrbi za optimalno delovanje uplinjača, manjšo obremenitev motorja in dolgo življenjsko dobo.


Zračni filtri STIHL: daljši delovni intervali med servisiranji filtrov pri uporabi motorne žage

Večina motornih žag STIHL je opremljena z novim trpežnim zračnim filtrom s predčiščenjem, ki znatno razbremeni vse ostale filtrirne elemente. In tako deluje:

 • V prvem koraku se začne sesani zrak vrteti. S tem se večji in težji delci takoj izločijo iz sistema. Očiščeni zrak se skozi posebni kanal vodi do zračnega filtra v vaši motorni napravi STIHL.
 • Zatem se sesani zrak vodi skozi velik zračni filter. Pri številnih napravah lahko material zračnega filtra prilagodite vremenskim pogojem, npr. poliamidni filter uporabite v zimskih razmerah, sicer pa inovativni zračni filter HD2 iz polietilena. Filter HD2 ima do 70 % manjše pore kot koprenast ali poliamidni filter ter tako filtrira najmanjši prah. Poleg tega odbija olje in vodo. Zelo dobro tesnjenje zračnega filtra HD2 preprečuje vdor nefiltriranega zraka in s tem podaljša življenjsko dobo motorja. Očiščeni sesani zrak se nato vodi skozi uplinjač ali pa ga sistem STIHL Injection usmeri v motor. Zračne filtre HD2 lahko brez pomislekov večkrat očistite s čistilom STIHL Varioclean in vodo. Pri tem poškropite demontiran filter s čistilom STIHL Varioclean in ga po kratkem času delovanja sperite z vodo. Zatem počakajte, da se posuši.

Nasvet strokovnjaka: zračni filter HD2 lahko tudi dokupite. Na voljo je v treh izvedbah za različne modele motornih žag.

Brusilno-rezalni stroji z zračnim filtrom STIHL: s ciklonskim čiščenjem
Brusilno-rezalni stroji STIHL so opremljeni s trpežnim zračnim filtrom s ciklonskim čiščenjem, papirnatim filtrom in filtrom za fini prah. Z inovativnim ciklonskim čiščenjem dnevno čiščenje filtra ni potrebno, delovni intervali pa so zato veliko daljši. Sistem deluje tako:

 • V prvem koraku se s ciklonskim čiščenjem odstrani 80 % prašnih delcev v sesanem zraku. Za razliko od drugih sistemov se tukaj umazanija ne nabira v zračnem filtru, temveč se skupaj z zrakom za hlajenje izloči v okolico.
 • V drugem koraku papirnati filter prestreže delce, ki jih ciklonsko predčiščenje ni odstranilo. S tem so zagotovljeni zelo dolgi delovni intervali filtra.
 • Za papirnatim filtrom je nameščen filter za fini prah, ki v celoti filtrira najmanjše prašne delce.Trpežni zračni filter STIHL: prednosti

Trpežni zračni filter ima številne prednosti. Najpomembnejše najdete na naslednjem seznamu.

 • Predčiščenje: razbremeni vse ostale filtrirne elemente v sistemu.
 • Bolj učinkovito filtriranje: velik zračni filter se znatno razbremeni.
 • Dolgi delovni intervali med servisiranji filtra: intervali servisiranja filtra tj. čiščenje in zamenjava, se znatno podaljšajo. Intervali se razlikujejo glede na filtrirni material.
 • Manj vzdrževanja in preprosta uporaba: trpežni zračni filter STIHL ne potrebuje posebne nege.
 • Preprosta nega: čiščenje zračnega filtra motorne žage ni zapleteno. Postopek najdete v navodilih za uporabo svoje naprave.


Trpežni zračni filter STIHL: povzetek


 • Zračni filter filtrira moteče delce iz zraka, ki se sesa v motor.
 • Na voljo so različni inovativni zračni filtri STIHL, ki so optimizirani za posamezno vrsto uporabe. Specializirani trgovec STIHL vam bo z veseljem svetoval.
 • Zračni filter STIHL poskrbi za dolgo življenjsko dobo motorja ter preprečuje predčasno obrabo bata in valja in vdor umazanije v mešanico zraka in goriva.