Uspešno prepoznavanje bolezni trate in njihovo zdravljenje

 • Pomoč pri diagnozi bolezni trat
 • Rjavi madeži na trati
 • Rumena in svetlo zelena razbarvanja
 • Plesen na trati
 • Snežna plesen
 • Rdeča nit
 • Čarovničini krogi
 • Pepelasta plesen
 • Dolarske lise
 • Koreninski ožig
 • Mah
 • Povzetek

Brez strahu pri pojavu bolezni trate – pomagali vam bomo pri diagnozi

Madeži na trati, plevel ali neporaščeni predeli: kljub ustrezni negi trate se lahko pojavijo različne bolezni. Predstavili vam bomo pogostejše bolezni, njihove vzroke in po potrebi korake za ukrepanje, tako da vam rjava mesta, mah in plesen ne bodo vzeli veselja s trato.

Madeži na trati

Madeži na trati, naj bodo rjavi ali svetlo zeleni, lahko imajo različne vzroke. Po močnem poletnem soncu ali v primeru pomanjkanja hranilnih snovi postane trata hitro neugledna. Rjavi madeži lahko nastanejo tudi zaradi pasjega urina. Prepoznamo jih po značilni okrogli obliki in po običajnih mestih, kjer kužki opravljajo svojo potrebo. Tukaj boste izvedeli nekaj nasvetov, kako se lotiti takšnih bolezni trate. 

Rjavi madeži na trati zaradi pomanjkanja vode ali preobremenitve


Simptom
Rjavi do svetlo rjavi madeži
Vzrok: pomanjkanje vode
Če postane trata rjava do svetlo rjava ali če pride do večjih neporaščenih mest, je bila trata morda premalo zalivana.
Ukrep
Trata potrebuje veliko pozornosti in vode. Z rednim zalivanjem do takšnih pojavov ne bi več smelo priti. Poleg tega priporočamo uporabo kakovostnih semen uveljavljenih znamk. Pazite tudi na višino košnje. Ne pokosite prenizko.
Vzrok: preobremenitev
Tudi preobremenitev lahko škoduje trati. V primeru semen slabše kakovosti ali občutljivih travnih sort na vrtu, na katerem poteka veliko aktivnosti, npr. zaradi otrok, lahko pride do odmiranja travnih bilk. Tako nastanejo neporaščena mesta.
Ukrep
Vedno uporabite primerno travno mešanico glede na obremenitev in vrsto uporabe trate.
Vzrok: izsušitev
Vročinska obdobja obremenjujejo trato in jo izsušijo.
Ukrep
Vedno uporabite primerno travno mešanico glede na obremenitev in vrsto uporabe trate.
Vzrok: stoječa vlaga
Če je trata zaradi odmrlih ostankov rastlin ali mahu močno zaraščena, potem lahko pride do stoječe vlage.
Ukrep
Tukaj pomagata redno prezračevanje in naknaden raznos peska. Več o prezračevanju trate najdete tukaj.

Rumena in svetlo zelena razbarvanja zaradi pomanjkanja hranilnih snovi


Simptom
Rumene konice in svetlo zelene travne bilke
Vzrok
Razbarvanja so znak pomanjkljivega gnojenja, slabe strukture tal z nizkim deležem humusa ali neustrezne vrednosti pH. 
Ukrep
Dobra novica: pomanjkanje železa in dušika se hitro nadoknadi. S posebnim pripravkom lahko trati vrnete potrebne hranilne snovi, tako bo ta že v nekaj dneh spet zasijala v vsej svoji lepoti. Z rednim gnojenjem in zalivanjem boste v prihodnje preprečili takšen pojav. Pazite tudi na ustrezno višino košnje (ne prenizko).  

Prekomerno gnojenje trate

Tako kot vsako rastlino, lahko tudi trato preveč gnojite. Presežek določenih hranilnih snovi, predvsem mineralnih gnojil, lahko vodi do razbarvanj in odmrlih travnih bilk. Trata je najprej temno zelena do modrikasta. Ob prekomernem gnojenju lahko pride do previsoke ravni soli in travne bilke se »ožgejo«.

Več o gnojenju trateRazbarvanja po zimskem počitku

Zmrzal in mraz pozimi lahko oslabita trato in vodita do nastanka madežev in plesni. Trati pomagajte tako, da jo z gnojenjem avgusta in septembra ustrezno okrepite. Septembra in oktobra lahko raznesete tudi apnenčevo moko, odvisno od vrednosti pH v tleh. Nato jo pokosite na višino 5 cm. Na tak način bo trata bolje prezimila, manj rastlin bo odmrlo in ostala bo bolj gosta. Na dobro prezračeni trati z organskimi gnojili se madeži hitro spet sami zarastejo.

Preprečevanje plesni in njeno prepoznavanje

Trate se lahko lotijo tudi različne plesni, ki kazijo njen lep videz. Vzroki so lahko različni. Naj naštejemo le nekaj od njih:
 • Zelo močno razraščena trava (gosta travna ruša)
 • Stalna visoka obremenitev (npr. športna trata, pa tudi prepogosta hoja po njej pozimi)
 • Visoka vlažnost ali zastajanje vode
 • Preobilno mulčenje
 • Neustrezna vrednost pH v tleh
 • Zaraščen sloj travne ruše
 • Košnja na prenizko višino
 • Senčna lega, visoki zidovi, les
 • Obležano listje ali previsoka trava pozimi
 • Prekomerno hranjenje s hranili (voda, gnojilo)

Preprečevanje plesni na trati se začne s travno mešanico. Kakovostna semena so manj dovzetna za napad plesni in načeloma bolj odporna na bolezni trate. Pomembna dejavnika tukaj sta tudi intenzivnost uporabe in izbrana travna mešanica, ki se morata ujemati.
Vseeno se pojavu plesni tudi pri najboljši negi ni mogoče zagotovo izogniti. Večina plesni sicer ni škodljiva, pa vendar kazijo videz vaše trate. V nadaljevanju vam bomo pokazali, kako bolezni prepoznate in zdravite.
Na domači trati uporaba fungicidov širokega spektra ni dovoljena. Načeloma sicer generalno odsvetujemo uporabo fungicidov.

Snežna plesen


Simptom
Sivo-rjavi madeži na trati lahko dosežejo premer do 30 cm, na robu imajo sivo-belo vatasto strukturo oz. plesen.
Vzrok
Kot pove že ime samo, je bolezen povezana s hladnimi temperaturami in vlažnostjo pozimi. Spore so prisotne vedno, do infekcije pa pride pri temperaturah med 0 in 10 °C. 
Ukrep
Snežna plesen običajno sama odmre v toplejših temperaturah poleti. Če želite pohitriti ozdravitev in omejiti škodo, lahko prizadeti del prezračite. Pomaga lahko tudi novo sejanje travne mešanice spomladi. Pri tem prizadete predele pokrijete z 2 cm debelo plastjo peska, da preprečite novo okužbo. Pesek bo dodatno zrahljal tla in poskrbel za boljše odtekanje vode.

Rdeča nit


Simptom
Konice travnih bilk se obarvajo rdeče do rjavo.
Vzrok
Rdeča nit je bolezen trate, do katere pride zaradi pomanjkanja hranilnih snovi. Bolezen se rada pojavi tudi pri močno zaraščeni travni ruši. Plesen se običajno pojavi pri temperaturah med 15 in 20 °C. Bolezen spodbuja tudi visoka vlažnost.
Ukrep
Pri pojavu rdeče niti priporočamo prezračevanje prizadetega predela. Pri zdravljenju lahko pomaga tudi organsko mineralno gnojilo z nizkim deležem dušika in visokim deležem kalija.

Čarovničini krogi


Simptom
Kot že pove samo ime: pri čarovničinih krogih na trati gre za razporeditev gob v krogu.
Vzrok
Pod površjem trate je micelij oz. podgobje, ki čez noč pridela sadeže. V takšnih krogih lahko raste 60 različnih vrst gob.
Ukrep
Pri tej bolezni potrebujete nekoliko več potrpljenja. Prizadeta mesta spomladi ali jeseni z vilami zrahljajte, da raztrgate podgobje. Nato obilno in pogosto zalivajte. Nič hudega, če bo površina naslednja dva tedna povsem premočena.

Pepelasta plesen


Simptom
Pojav pepelaste plesni se kaže z belimi, mokastimi oblogami na površini travnih bilk.
Vzrok
Pojav te plesni spodbujata vlažno in toplo vreme ter previsoka višina košnje. Velikokrat se pojavlja v senčnih legah.
Ukrep
Priporočamo sejanje nove trave naslednjo pomlad. Poleg tega lahko poskrbite za več sonca, tako da razredčite krošnje dreves in porežete veje. Tukaj lahko pomaga mešanica semen za senčne in športne trate.

Dolarske lise


Simptom
Bolezen »dolarske lise« se običajno pojavi poleti, pri tem na trati nastanejo rjavi madeži v velikosti kovancev.
Vzrok
Plesen se pojavi na travnih bilkah, ki jih čez dan obseva vroče sonce, ponoči pa se borijo z vlažnostjo in nizkimi temperaturami, kar spodbuja nastanek spor.
Ukrep
Tudi tukaj velja: trato je treba ustrezno negovati, dovolj zalivati in dognojevati, tako se ji vrnejo manjkajoče hranilne snovi.

Koreninski ožig


Simptom
Ta bolezen se pojavi predvsem pri na novo posejani travi. Mlade travne bilke se povesijo, vratni del se obarva svetlo rjavo.
Vzrok
Do te bolezni pride zaradi semen slabše kakovosti, premalo prezračevanja trate in prekomernega gnojenja.
Ukrep
Trato je treba prezračiti (prezračevanje), uporabiti je treba boljša semena in trato primerno gnojiti.

Mah na trati – kako trajno odstraniti mah?


Simptom
Mah se razbohoti med travnimi bilkami in jih s časom izrine. Kot posledica tega se začne travni sloj sprijemati.
Vzrok
Če se mah razbohoti po trati, potem je porušeno medsebojno ravnovesje življenjskih elementov. Pojav maha običajno pomeni pomanjkanje hranilnih snovi, zastajanje vode in premajhno prezračevanje. Poleg tega morda vrednosti pH niso ustrezne.
Ukrep
Mah se razraste v predelih, kjer je bila trava pokošena na premajhno višino. Zato se mahu najlažje zoperstavite tako, da kosite na višjo višino košnje in zadostno gnojite. S prezračevalnikom trate boste odstranili mah in poskrbeli za ustrezno nego svoje trate.

Povzetek

 • Bolezni trate imajo različne znake, ki pa jih lahko preprosto prepoznate.
 • Ustrezna nega bo poskrbela za zdravo trato. Vseeno se lahko pojavijo bolezni.
 • Do razbarvanj trate običajno pride zaradi pomanjkanja hranilnih snovi in napačne nege, npr. košnje na prenizko višino.
 • Plesen se pojavlja v različnih oblikah.
 • Uporaba fungicidov v Nemčiji ni dovoljena.
 • Načeloma pri pojavu plesni pomaga prezračevanje trate in izboljšano dovajanje vode in hranilnih snovi.
 • Mah boste premagali z rednim gnojenjem in prezračevanjem trate.