Vrt spomladi


 • OBREZOVANJE LONČNIC IN POSODOVK SPOMLADI
 • SAJENJE V LONEC IN PRESAJANJE 
 • SEJANJE SPOMLADI
 • POVZETEK

OBREZOVANJE LONČNIC IN POSODOVK SPOMLADI

Preden maja posodovke prestavite spet na prosto, morate na njih opraviti nego – na vrsti so odstranjevanje zimskih poganjkov, obrezovanje, presajanje in gnojenje. Pri obrezovanju morate odrezati stare, posušene ali prekrižajoče se poganjke. Pri tem zadostuje povsem običajno orodje – npr. vrtne škarje. Drevesne škarje pa potrebujete samo pri debelih poganjkih večjih posodovk.


OD KDAJ NAPREJ LAHKO OBREZUJETE RASTLINE?

Kaj takšnega kot točen datum ne obstaja. Vendar poteka obrezovanje vedno pred glavno rastno sezono. Če boste mlade poganjke odstranili pozneje, bo to rastlino samo dodatno iztrošilo. V zimskem mirovanju v notranjosti posodovke tvorijo dolge, mehke svetlo zelene ali svetlo rumene poganjke, ki nastanejo zaradi pomanjkanja svetlobe. Te obvezno odstranite. Vse rastline, ki prezimijo v zimskem vrtu ali v hladnem in svetlem prostoru, začnejo hitro delati nove poganjke. Takšne rastline lahko redčite vse do konca februarja, zatem pa jih postavite na svetlo in toplo, sicer bodo spet tvorile šibke razpotegnjene poganjke.


Da bi rastline, ki so prezimile na temnem, pripravili na pomlad, jih ob koncu marca postavite na svetlo. Pri tem je pomembno, da je mesto zaščiteno pred zmrzaljo. Tam bodo že začele rasti, preden jih potem maja postavite na prosto. Če rastline predolgo ostanejo na temnem, se čas cvetenja zamakne.


PRAVILNO OBREZOVANJE RASTLIN

Poleg omenjenih šibkih razpotegnjenih poganjkov svetlo zelene ali svetlo rumene barve odstranite tudi stare, posušene in poškodovane veje. Če je le mogoče, ne puščajte štrcljev, temveč jih odrežite tik ob deblu ali debelejši stranski veji. Štrclji se običajno posušijo in ne delajo novih poganjkov. Pelargonije, fuksije, ivanjščice in poleti cvetoče posodovke cvetijo na novih poganjkih, zato jih lahko močneje obrezujete na dva do štiri brste ali dolžino vej 5–10 centimetrov. Tako bodo ostale kompaktne in grmičaste. Po drugi strani oleander cveti na dvoletnih ali starejših poganjkih. Če želite redčiti preveč razrasle rastline, jih ne obrežite premočno v enem koraku, temveč v več korakih, tako da jih v nekaj letih pomanjšate. Potrpljenje se izplača, sicer to leto ne bi bilo cvetov. Pomembno: preveč razraslih posodovk ne odrežite kar na neki želeni višini, temveč odstranite celotne veje ali pa za tretjino skrajšajte stranske poganjke. Tako boste ohranili obliko.

Preprosto pravilo: intenzivnejše kot je obrezovanje, toliko dlje traja do cvetenja.

SAJENJE V LONEC IN PRESAJANJE

Pri posodovkah pride trenutek, ko rastlina nima več dovolj prostora in je potrebno presajanje. Pri starih rastlinah je to lahko na vsaka 2 do 3 leta, odvisno od razraščenosti. Če je zemeljska gruda v celoti preraščena s koreninami in te segajo že skozi luknjice za odtekanje vode, je skrajni čas za presajanje. Pri tem ni pomembna samo velikost lonca: tudi sicer rastline redno potrebujejo svežo zemljo. Stara se iztroši in izgubi hranilne snovi. Sveža zemlja pa rastlini prinese nove hranilne snovi, vsebuje pa tudi več vlage, zato morate rastlino manj zalivati. Balkonske rastline pa potrebujejo vsako leto novo zemljo, ne glede na to, ali ste jih kupili nove ali ste jih prezimili nekje na toplem.

ČAS IN PRIPRAVA: TO POTREBUJETE PRI PRESAJANJU

Poleg nove zemlje potrebujete še lonce ali posode za rastline, manjšo lopatko in gnojilo z dolgim delovanjem. Pri posodovkah lahko pomaga dolg nož, da boste grudo lažje vzeli iz lonca.

Nove kupljene balkonske rastline lahko kar takoj presadite v nov lonec. Na prosto pa jih lahko prenesete šele nekje v sredini maja, ker se vse do takrat še lahko pojavijo pozne zmrzali. Rastline lahko tudi začasno shranite na mesto, kjer ne prihaja do zmrzovanja.


Tudi prezimne balkonske rastline lahko od sredine do konca aprila presadite v svežo zemljo. Najbolje kar takoj, ko ste rastline vzeli iz zimskega domovanja in jih obrezali. Nato jih odnesite na svetlo.

ISKANJE PRIMERNE ZEMLJE IN USTREZNIH POSOD

Vrsta zemlje je odvisna od tega, kako dolgo je bila rastlina v loncu. Pri sezonskih zasaditvah lahko uporabite boljšo znamko iz vrtnega centra, pri čemer zaradi okoljskega vidika priporočamo takšno, ki ne vsebuje šote. Če ostanejo rastline dalj časa v loncu, kot je to običajno pri posodovkah, priporočamo zemljo za lončnice boljše kakovosti. Uporabite lahko tudi univerzalno zemljo za sajenje in presajanje rastlin. Specialno zemljo za neko sorto uporabite šele, če je v loncu več rastlin te sorte. Izjemo predstavljajo hortenzije, azaleje in citrusi, saj ti potrebujejo posebno kislo zemljo.

Pri izbiri posode bodite pozorni na to, da izberete takšno, ki je bolj široka kot visoka, saj boste tako zagotovili ustrezno stabilnost. Če boste dodali drenažni sloj iz proda, bo posoda še bolj stabilna. Kot klasična izbira se ponujajo lonci iz gline ali terakote. Ti so sicer težki, vendar imajo tudi svoje prednosti: na sončnem mestu material ščiti korenine pred vročino, pozimi pred zmrzaljo. Če boste lonce pozimi pustili na prostem, pazite, da nase ne vlečejo vode. V tem primeru material ni odporen na zmrzal in se lahko zlomi.


Kdor ima rad videz kamna in terakote, vendar raje stavi na cenovno bolj dostopne izdelke, se lahko ozre po plastičnih loncih, ki so narejeni v enakem videzu. Plastični lonci načeloma dalj časa ohranijo vlago v zemlji, saj skozi stene ne izhlapeva voda. Opomba za konec: poskrbite, da ima lonec odprtino za odtekanje vode. Stoječa vlaga škoduje vsaki rastlini.


Nove kupljene balkonske rastline posadite v lonce, prezimne posodovke pa presadite v večje lonce. Postopajte tako:

 • Nov lonec naj bo za dva prsta širši od starega.
 • Pri zelo velikih rastlinah, ki jih ne želite presajati v večje lonce, lahko tudi samo zmanjšate koreninsko grudo. Za to vzemite rastlino iz posode in z dolgim nožem obrežite okoli grude, tako da bo imela obliko kocke. Nato rastlino posadite z novo zemljo v star lonec.
 • Na luknjo za odtekanje vode položite kos gline, nanjo pa drenažno plast iz glinenih kroglic.
 • Na drenažno plast dajte bombažno krpo ali kos časopisa, da zemlja ne bo pronicala v drenažo.
 • Na dnu dodajte nekaj zemlje, vstavite rastline in dosipajte zemljo skoraj do roba.
 • Z obema rokama rahlo potlačite zemljo, tako da bo ostalo še nekje 2–3 cm do roba, kar bo olajšalo zalivanje.

NASVETI ZA LAŽJE SAJENJE V LONEC IN PRESAJANJE

 • Drenažna plast naj ne bo debelejša od nekaj centimetrov, v nasprotnem primeru bi odtekalo preveč vode. Drenaža poskrbi samo za to, da ne prihaja do stoječe vode.
 • Posodo postavite na ploščate kamne ali noge, tako da mravljam otežite dostop, poleg tega bo s tem tudi voda bolje odtekala.
 • Predvsem pri rastlinah, ki potrebujejo več vode, je praktično narediti rob za zalivanje. Potem lahko namesto počasnega zalivanja preprosto prilijete večjo količino vode. Rob pa bo poskrbel, da voda ne bo stekla ven iz posode in bo zato počasi pronicala v zemljo.  
 • Mulčenje deluje tudi v posodi. Primeren je prod, uporabite pa lahko tudi ostanke pokošene trave.
 • Najprimernejša so gnojila z dolgim delovanjem. Organska gnojila pri balkonskih rastlinah pogosto delujejo prepočasi, pri sezonskih rastlinah pa ni potrebe po izboljšanju zemlje.
 • Korita z vodno rezervo: samooskrba z vgrajenim rezervoarjem deluje šele čez štiri tedne. Tako dolgo rastline potrebujejo za ukoreninjenje. Do takrat pa je treba korita kot običajno zalivati od zgoraj.

SEJANJE SPOMLADI

Ponudba sadik v vrtnem centru se ne more primerjati z raznolikostjo razpoložljivih semen. Poleg tega so vrečke s semeni cenovno bolj privlačne od sadik. Tukaj pa je še ena prednost: kdor išče redke rastline, ga ponudba semen zagotovo ne bo razočarala. Posebnih vrst velikokrat sploh ni mogoče dobiti kot sadike. V nadaljevanju boste izvedeli, kaj je pomembno pri sejanju.

PRIPRAVA IN MATERIAL ZA SEJANJE

Potrebujete: seme, široko ravnilo za posnetje zemlje, posodo za sejanje, širok kos lesa za potlačenje, plato za sejanje ali manjše posodice in zemljo za sejanje. 

Načeloma uporabite samo posebne vrste zemlje za sejanje, saj te vsebujejo manj hranil in s tem spodbudijo rast sejancev. Gosto izraščene korenine nato poskrbijo za to, da bodo sadike pozneje v ustrezni zemlji dobro rasle. Če sejete neposredno na gredo, potem ne potrebujete zemlje za sejanje.

Pri sejanju vedno poskrbite za higieno in stare posode za sejanje očistite z vročo vodo, ker so mlade rastline zelo občutljive. Škodljive plesni lahko napadejo posevek ali ga celo v celoti uničijo. Predvsem sončnice lahko od maja naprej sejete neposredno na gredo, tako da semen ni treba predhodno kaliti na okenski polici. Pri korenovkah, kot je korenček, pa je to tudi edina možnost, ker jih pozneje ne bi bilo več mogoče presaditi iz posode na gredo. Pri nekaterih rastlinah (npr. paradižnikih ali jajčevcih), ki pri kalitvi potrebujejo veliko toplote, pa je skoraj nujno, da jih pred sajenjem na prostem najprej skalite na okenski polici in potem pustite tam nekaj časa rasti.

TAKO POTEKA SEJANJE

Velikost semen določa, ali jih boste sejali v posamezne lončke ali posode za sejanje. Večja semena lahko odložite samostojno ali v paru v lonec, v katerem vzkalijo, zatem pa jih daste na prosto. Manjša semena raztrosite v nizke posode za sejanje, v katerih potem množično vzkalijo v majhne sejance. Potek opravila: posodo za sejanje do polovice napolnite z zemljo in jo rahlo potlačite s prsti. Zdaj do konca napolnite posodo, tako da bo zemlja na sredini znatno presegla raven roba. Nato s širokim ravnilom posnemite presežek zemlje nad robom posode. Pri tem ravnilo držite pod kotom 45 stopinj in ga povlecite po robu posode. Tako boste samodejno pritisnili zemljo v lonec. Nato s širokim kosom lesa zemljo nekoliko pritisnite, tako da se proti robu naredi blaga izboklina. Zdaj vzemite semena iz vrečke in jih enakomerno razporedite po posodi za sejanje. Nežno prekrijte z nekaj zemlje. Nasvet: zelo majhna semena, npr. od begonij, zmešajte s peskom za ptice in mešanico s cedilom za čaj raztrosite po posodi. Takoj, ko lahko klične liste sejancev dobro primete, jih morate vzeti iz posode in pikirati v manjše lonce, preden jih potem pozneje posadite na prostem. Pri pikiranju uporabite samo najmočnejše sejance.

Zalivanje semen bo najuspešnejše, če uporabite kakšno zelo nežno pršilko. Nato semena pokrijte s prozornim plastičnim pokrovom. Če nimate na voljo sobnega rastlinjaka, zadostuje plastična folija oz. folija za shranjevanje živil. Tako ostane več vlage pri semenih.

Sejanci pogosto rastejo v smeri vira svetlobe, zato rastejo poševno. To boste odpravili s preprostim trikom: posodo za sejanje postavite v kartonasto škatlo, pri kateri ena stranica ostane odprta. V karton polepite kose aluminijaste folije, tako da bo ta odsevala svetlobo. Na tak način vzgojeni sejanci bodo veliko močnejši.


PISANO, MEŠANO, VISEČE: PRAVILNA MEŠANICA ZA POMLAD

Pri izbiri rastlin za posode, korita na balkonu ali vrt vas omejuje samo lastna domišljija. Pri tem morate upoštevati samo primeren položaj glede na potrebe posameznih rastlin. Načeloma priporočamo, da se nižje rastoče rastline posadijo v ospredju, višje pa v ozadju. Sami izberite, ali boste posadili pisano ali enobarvno rastlinje. Zdaj ste pripravljeni na pomlad!

POVZETEK: VRT SPOMLADI

 • Po zimi odstranite stare, posušene in prekrižajoče se poganjke pri posodovkah.
 • Posodovke, ki so prezimile na temnem, konec marca postavite na svetlo mesto, kjer ne zmrzuje. Tako bodo že začele rasti.
 • Od maja naprej lahko lončnice in posodovke postavite ponovno na prosto.
 • Intenzivnejše kot je obrezovanje, toliko dlje traja do cvetenja. Zato lončnic ne obrezujte v enem koraku, temveč v daljšem časovnem obdobju.
 • Mlade posodovke presajajte letno, stare rastline na vsaka 2 do 3 leta. Ko korenine segajo skozi luknje za odtekanje vode, je čas za presajanje.
 • Pazite na pravilen lonec: lonci iz gline ali terakote so težji, vendar ščitijo rastline pred vročino in zmrzaljo. Posode iz plastike pa dalj časa ohranijo vlago. Pa vendar mora vsaka posoda oz. lonec imeti luknjo za odtekanje vode.
 • Pri sajenju v lonec in presajanju ne pozabite na drenažno plast, tako da bo voda dobro odtekala. 
 • Pri sejanju večja semena posamično ali v paru položite neposredno v lonec, manjša semena v večjem številu raztrosite v plitvo posodo za sejanje.