Vrt poleti

Nekaj nasvetov za bujni poletni vrt, ki vas bo razveseljeval s pisanim cvetjem in bogato letino.

DELA NA VRTU SKOZI LETO: KATERA OPRAVILA SO POTREBNA V POSAMEZNEM MESECU

Poletje je čas, ko vrt največ koristite. V kolikor želite svoj vrt spremeniti v mali raj, ga v poletnih mesecih izkoristite na številne načine. Iz našega seznama vrtnih del od junija do avgusta ugotovite, katera opravila so potrebna na vrtu v posameznem mesecu.

VAŠ VRT V JUNIJU

Poletje je sezona za vse ljubitelje vrtov. Cvetoča lipa v začetku junija nas spomni na prihajajoča vrtnarska dela v poletnih mesecih. Spodaj boste našli pregled vrtnih del v juniju.

SADOVNJAK IN ZELENJAVNI VRT OKRASNI VRT

Odstranjevanje kličnih listov na paradižniku: med steblom in pazduhami listnega popka paradižnika rastejo stranske veje - kličnice, ki jih je treba odstraniti. Na ta način bo rastlina vso svojo energijo usmerila v ustvarjanje sočnih plodov.

 

Redčenje sadja: Pridelek koščičnih sadnih dreves bi lahko bil veliko večji, zato v začetku junija drevesa sama odvrže del sadja. V kolikor na drevesih kljub temu ostanejo gosti grozdi sadja, odstranite najmanjše plodove med njimi. Pri tem si lahko pomagate z uporabo kakovostnih vrtnih in sadnih škarj STIHL. Po redčenju mora biti razdalja med posameznimi plodovi vsaj za debelina prsta.

Odstranitev posušenih delov rastline: Da bodo rastline poleti imele dovolj svetlobe in zraka in da ne bodo same ustvarjale semen, jih redno obrezujte ali odstranjujte posušene dele.

 

Gnojenje: Gnojilo za travo z dolgotrajnim delovanjem učinkuje približno tri mesece. Če ste travo pognojili spomladi, je zdaj pravi čas, da jo ponovno pognojite z dolgotrajnim gnojilom.

VAŠ VRT V JULIJU

Julija je zalivanje glavna prednostna naloga vsakega vrtnarja - še posebej, če imate peščeno zemljo. Hkrati je julij mesec uživanja na vrtu, toplih večerov in očarljivega cvetja. Spodaj si oglejte pregled vrtnih opravil v juliju.

SADOVNJAK IN ZELENJAVNI VRT OKRASNI VRT

Nadzor gosenic: ponudite jabolčnemu molju umetno skrivališče, kjer bo lahko gnezdila. Uporabite široke trakove iz grobe valovite lepenke, široke 10 centimetrov. Trakove ovijte okoli debla jablane in vsak teden preverite gosenice. Ko se namreč rastlinski škodljivci po štirih tednih nahranijo z vašimi jabolki, v začetku julija zapustijo krošnjo in poiščejo skrivališče pod lubjem - ali valovitim kartonom. Z odstranitvijo preprečite ponovno okužbo.

 

Razmnoževanje jagod: jagode tvorijo podolgovate stranske poganjke - rezane z listnatimi vejami, iz katerih se razvijejo brsti in so zelo primerne za razmnoževanje. Izberite poganjek, ki raste najbližje matični rastlini, in ga posadite v glineno posodo, ki ste jo zakopali v tla pod njo. Povezava s matično rastlino bo ostala, odstraniti je treba le del poganjka za lončkom, da matična rastlina ne bi hranila dodatnih rastlin. Do jeseni bo ustvarjen nov koreninski sistem, nato pa lahko popolnoma odrežete potaknjence, ki so povezani s matično rastlino.

 

Redčenje sadnega drevja: pokončni vodni poganjki drevesu jemljejo potrebno energijo. Zdaj jih odrežite čim bližje veji; za to opravilo lahko uporabite sadne škarje za veje STIHL.

Zalivanje: Bolje je zalivati manj pogosto, vendar takrat obilno. S tem boste dosegli, da voda prodre globoko v tla in doseže korenine rastlin. Glineno zemljo zalivajte enkrat na teden, peščeno pa na 2-3 dni. Najbolje je zalivati zgodaj zjutraj.

 

Košnja trate: Pri košnji bodite pozorni na to, da so rezila kosilnice ostra. Pravilna višina košnje je odvisna od izpostavljenosti trate soncu: na sončnih legah je optimalna višina 4 do 5 cm, na senčnih mestih približno 5 do 7 cm. Priporočamo pa, da pri vsaki košnji skrajšate največ tretjino višine trave, da se izognete grdim madežem na travniku. V času suše lahko trava ostane 1 do 2 centimetra daljša. Več o negi trate poleti lahko izveste pri našem svetovalcu.

 

V kolikor uporabljate kosilnico z mulčenjem, potem morate kositi enkrat ali dvakrat na teden, sicer bo preveč košnje nenadoma padlo na trato in jo zadušilo.

Okopavanje: redno okopavanje vam prihrani vodo. Motika v tleh ustvarja tanke cevi, skozi katere podtalnica izhlapi. Po okopavanju se površinski centimetri zemlje izsušijo, toda tla spodaj ostanejo vlažna.

VAŠ VRT V AVGUSTU

Poleti je vrt čas zalivanja in pletja. Avgusta dozori veliko koščičnega sadja in jagodičevja ter zelenjava z zelenjavnega vrta. Spodaj najdete pregled vrtnih del v avgustu.

RASTLINSKI VRT IN SADOVNJAK OKRASNI VRT

Sajenje ohrovta: ohrovt in drugo zimsko zelenjavo posadite avgusta, da jih lahko nabirate pozimi. Na kvadratni meter posadite 6 sadik z razmikom 45 x 45 centimetrov. Pri tem pazite, da se zemlja ne izsuši.

 

Odstranjevanje cvetov: Tudi če vam je težko, od avgusta dalje vse novonastale cvetove paradižnika in paprike odrežite z vrtnimi škarjami. Plodovi tako ali tako ne bi dozoreli do jeseni, rastlina pa bi za njih porabila energijo, ki bi jo lahko uporabila za obstoječe sadje.

 

Žetev krompirja: pobiranje krompirja se začne junija s prvim mladim krompirjem in konča oktobra s sortami, ki se pozno skladiščijo.

 

Pri tem uporabite vile. Čeprav je z njimi mogoče poškodovati nekatere gomolje, boste z uporabo lopate gomoljem pod zemljo naredili več škode.

Izdelava potaknjencev: med obrezovanjem dobite več kot dovolj materiala za potaknjence. Najboljši čas za pripravo potaknjencev je od pomladi do avgusta. Potaknjence vstavite v zemljo, revno s hranili. Tako bodo rastline ustvarile nove korenine.

 

Zbiranje semen: Kdor nabira semena, zelo dobro pozna težavo - ločiti drobna semena od ostalega cvetja je precej težko. Pomagajte si z ventilatorjem. Rastlinske ostanke postavite skupaj s semeni pred ventilator. Težka semena bodo padla na tla, ostalo pa bo odpihnilo.

 

Delitev trajnic: Poleg potaknjencev je delitev najhitrejši način razmnoževanja. Rastlino izkopljemo, otresemo zemljo in jo z lopato razdelimo na več delov, pri čemer ima vsak del vsaj en brst in dovolj korenin.

VAŠ VRT POLETI – STIHL NASVETI

Če želite svoj vrt poleti kar najbolje izkoristiti, morate biti vnaprej dobro informirani. Tukaj vam nudimo nekaj najpomembnejših nasvetov.

POLETNO OBIRANJE SADJA

Vaš vrt poleti nudi največ in vsak ljubitelj vrta se še posebej veseli domačega poletnega sadja. V naslednji tabeli smo povzeli čas obiranja izbranih vrst sadja:

  JUNIJ JULIJ AVGUST
Jablana    
Hruška    
Robida  
Jagoda  
Malina  
Nektarina    
Breskev    
Rabarbara    
Češnja  

POBIRANJE KROMPIRJA

Čeprav je odvisno od podnebja, krompir običajno nabiramo poleti. Primeren čas je odvisen tudi od sorte krompirja. Naslednja tabela prikazuje čas obiranje.

Sorte ČAS ŽETVE ČAS SKLADIŠČENJA
Christa / Atica junij / julij kot mladi krompir

tanka lipina, težko ga je shraniti

Cilena / Sieglinde srpanj / kolovoz Čvrsta kora, ograničeni rok trajanja
Nicola / Linda julij / avgust

trda lupina, omejen rok uporabnosti

SAJENJE ZELJA

Poleti lahko na svojem vrtu sadite tudi zelje. Naslednja tabela vam daje vpogled v različne vrste zelja, čas njihove sajenja in obiranja.

Sorte ČAS SAJENJA / SAJENJE SORT ČAS ŽETVE
Koleraba od marca do julija

6-8 tednov, odvisno od časa sajenja

Brokoli konec maja do sredine junija konec poletja do oktobra
Kitajsko zelje od junija do avgusta

oktobra in novembra

Zimska cvetača Julij

maj prihodnje leto

Kale od maja do julija

od oktobra do februarja

ZATIRANJE ŠKODLJIVCEV

Na žalost tudi poleti škodljivci napadajo vaše rastline. V naslednji tabeli vam nudimo pregled učinkovitih ukrepov za zatiranje škodljivcev:

ŠKODLJIVEC UKREP
Mali zimski pedic


Ko se spomladi pojavijo gosenice, poškropite prizadete rastline s pripravki na osnovi bakterije Bacillus thuringiensi.

Škržat in uši na vrtnicah Pri manjšem napadu jih odstranite s curkom vode. Sicer pa proti listnim ušem pomaga pripravek iz česna. Za to 10 strokov česna 20 minut kuhajte v 5 litrih vode.


Črna listna pegavost vrtnic


Prizadete liste takoj odrežite, orodje razkužite, zberite listje s tal in ga odstranite. Pri močnem napadu uporabite fungicid.

Pepelasta plesen Zmešajte masleno mleko in vodo v razmerju 1:9 in s pripravkom večkrat na teden poškropite po prizadeti rastlini. Ob intenzivnem napadu odstranjujte poganjke.

SAMI RAZMNOŽUJTE RASTLINE

Serijska proizvodnja ali hitra rast na vrtu: kdor želi poleti razmnožiti svojo najljubšo rastlino, ima več možnosti. V naslednji tabeli lahko preberete o prednostih izbranih možnosti razmnoževanja.

S POTAKNJENCI S PRITLIKAMI S SEMENI Z DELITVIJO
Potaknjenci – to so običajno 5–10 centimetrov dolgi konci poganjkov – so deli matične rastline, ki se vtaknejo v vlažno zemljo, kjer začnejo delati korenine. Prednost: potaknjenec ima vse lastnosti matične rastline. Iz potaknjencev začnejo v nekaj tednih poganjati korenine, nato pa se lahko kot mlada sadika posadijo na vrtu. S potaknjenci se lahko razmnožujejo okrasne rastline, npr. vrtnice ali hortenzije, pa tudi kulturne rastline, npr. maline in zelišča (npr. sivka).

Pri razmnoževanju s pritlikami ostane del rastline povezan z matično rastlino. Pri tem del podaljšanega stranskega poganjka rastline zasujete z zemljo. Ko začne poganjek tvoriti svoje korenine, lahko povezavo z matično rastlino prekinete. Ta vrsta razmnoževanja je bolj zahtevna, primerna pa je za rastline, ki delajo dolge živice.

Naj gre za zelenjavo ali okrasne rastline – sejanje sicer traja nekoliko dlje od saditve sadik, vendar znatno presega pestrost ponudbe pri specializiranih prodajalnah. Poleg tega vrečka semen ni dražja od mlade sadike – je pa delo zato veliko bolj zabavno.

Pridelava semen in razmnoževanje je trajnostni način pridelave, kjer boste zagotovili, da bodo na vrtu rasle tiste rastline, ki jih imate najraje.

Pri delitvi gre za razdelitev koreninske grude na več manjših delov. Pri tem staro rastlino brez finančnega vložka pomladite in prinesete na vrt več zelenega. Pozno poleti ali jeseni deljene trajnice bodo rasle hitro in učinkovito.

NABIRANJE IN NEGA ZELIŠČ

Na vsakem vrtu bi morala biti tudi zelišča. Najpomembnejše nasvete za nego zelišč najdete tukaj:

NEGA ZELIŠČ NABIRANJE ZELIŠČ

Timijan, rožmarin ali sivka z leti v spodnjem delu olesenijo. Redno obrezovanje spomladi bo preprečilo ogolitev.

Timijan, sivka, rožmarin in žajbelj se lahko posadijo skupaj, saj jim ustrezajo podobni pogoji.

Tudi peteršilj in baziliko lahko posadite skupaj, vendar ne tik ob krebuljici, kopru in listni zeleni.

Koriander, koper in komarček dobro uspevajo med šetrajem, kapucinkami in kamilico.

Pri vseh zeliščih priporočamo redno nabiranje, da zagotovite dobro in gosto rast.

Pri tem je pomemben primeren čas nabiranja: najvišjo vsebnost eteričnih olj imajo zelišča tik pred cvetenjem.

Poleg tega pred nabiranjem počakajte, da se posuši nočna rosa.

Nekaj napotkov za daljšo obstojnost zelišč: bolj robustne vrste zvežite v snop, obesite na glavo in pustite, da se posušijo. Bolj občutljive vrste lahko vložite v olje ali iz njih pripravite pesto.

POVZETEK: VRT POLETI

  • Poleti raste veliko koristnih in okrasnih rastlin, ki bodo olepšale vaš vrt.
  • Poleti redno odstranjujte ovenele dele rastlin in redčite sadno drevje, da jih razbremenite.
  • Če želite sami razmnoževati rastline, lahko uporabite metodo s potaknjenci, pritlikami, semeni ali delitvijo.
  • Poleti je čas za sejanje različnih zelišč, ki jih lahko posušite ali iz njih naredite slasten pesto.
  • Zelo pomembno poleti: ne pozabite vseh rastlin redno zalivati!