Čiščenje kolesa z visokotlačnim čistilcem

Čiščenje kolesa z visokotlačnim čistilcem je zelo preprosto! Tukaj vam bomo pokazali, kako to najhitreje izvedete.

KOLO IN VISOKOTLAČNI ČISTILNIK: NA KAJ MORATE BITI POZORNI?

Z visokim pritiskom boste odstranili tudi najtrdovratnejšo umazanijo. Zato je visokotlačni čistilnik dobra alternativa za čiščenje kolesa. Četudi je čiščenje vozila z visokotlačnim čistilnikom dovoljeno le pod določenimi strogimi zakonskimi zahtevami, pri čiščenju kolesa ni takšnih strogih omejitev. Vseeno priporočamo, da se prej pozanimate pri pristojnem uradu. Za uspešno in učinkovito čiščenje kolesa upoštevajte naslednje:

  • Preden se lotite čiščenja kolesa z visokotlačnim čistilnikom, poskrbite za stabilen položaj. Kolo prislonite ob zid ali drevo ali ga namestite v nosilec za kolo.
  • Uporabite pritisk 20 barov. Če vaš visokotlačni čistilnik ne omogoča tako majhnega pritiska, se nekoliko oddaljite od kolesa. Previsok pritisk bi lahko poškodoval lak in morebitne nalepke na kolesu. Začnite z večjo razdaljo in se počasi približujte. Če opazite, da se umazanija ne odstranjuje, lahko še vedno zmanjšate razdaljo od kolesa. Za doseganje čim bolj nežnega curka uporabite ploščato šobo. Curka vode nikoli ne usmerite neposredno v ležaje in tesnila. Sicer lahko voda in umazanija prodreta vanje in poskrbita za predčasno obrabo.
  • Verige kolesa ne čistite z visokotlačnim čistilnikom. Visok tlak bi namreč lahko poškodoval občutljive dele verige.

ZAVEZANI VAŠI VARNOSTI: ZAŠČITNA OPREMA

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z visokotlačnimi čistilniki vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem spadajo npr. zaščitna očala, zaščita sluha ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

Najprej s čisto vodo in visokotlačnim čistilnikom omočite in sperite grobo umazanijo. Uporabite nizek pritisk (idealno 20 barov) in škropite z večje razdalje. Curka vode ne usmerite neposredno v ležaje in tesnila - v tem koraku zadostuje, da voda prosto odteka in odstranjuje umazanijo.

V skladu z navodili v dozirnik pene vlijte šampon za avtomobil in dozirnik pritrdite na visokotlačni čistilnik. Nanesite čistilo na kolo. Pri tem izpustite občutljive dele, kot so veriga in ležaji. Z mehko krpo nežno odstranite trdovratno umazanijo. Za čiščenje platišč in zobnikov lahko uporabite tudi tršo krtačo.

Z visokotlačnim čistilnikom sperite čistilo in kolo splaknite s čisto vodo. Nato kolo ustrezno posušite. Posebno pozorni bodite na tesnila in druga mesta, kjer bi se lahko nabrala voda, s čimer boste preprečili pojav korozije.

Na koncu naoljite premične dele, kot so veriga in ležaji. Pri tem uporabite krpo. Tako na kolesu ne bo ostalo odvečno olje, na katerega bi se lahko oprijela prah in umazanija.

KAKO POGOSTO NAJ ČISTIM KOLO?

Kolo v rednih intervalih ali po potrebi sperite z visokotlačnim čistilnikom. Načeloma zadostuje čiščenje vsakih nekaj mesecev. Če boste kolo čistili preveč intenzivno, ga lahko tudi poškodujete, ker lahko pride do uničenja tesnil in ležajev. Manjša umazanija kolesu ne bo škodila. Po divjih vožnjah na brezpotjih pa le odstranite blato, preden bi se to osušilo na kolesu. Želimo varno in zabavno vožnjo!

POVZETEK: ČIŠČENJE KOLESA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILNIKOM

  • Svoje kolo boste brez težav in napora očistili kar z visokotlačnim čistilnikom.
  • Poskrbite, da je kolo stabilno postavljeno ali pritrjeno. Uporabite nizek pritisk (idealno 20 barov) in škropite z zadostne razdalje.
  • Curka vode nikoli ne usmerite neposredno v ležaje, tesnila in verigo.
  • Pri delu vedno nosite osebno zaščitno opremo v skladu z navodili za uporabo.
  • Najprej z vodo odstranite grobo umazanijo nato z visokotlačnim čistilnikom nanesite čistilo. Umazanijo odstranite z mehko krtačo. Nato kolo sperite s čisto vodo.
  • Po čiščenju z visokotlačnim čistilnikom kolo temeljito posušite. Na koncu naoljite premične dele.
  • Če kolo veliko uporabljate, ga vsakih nekaj mesecev temeljito očistite. Vmes pa zadostujeta grobo čiščenje in odstranjevanje večje umazanije, kot je npr. blato. Če kolesa ne uporabljate pogosto, zadostuje tudi čiščenje dvakrat letno.