Čiščenje motornega kolesa z visokotlačnim čistilcem

Preberite si, na kaj morate biti pozorni pri čiščenju motornih koles z visokotlačnim čistilcem in kako ga pravilno očistite.

ČIŠČENJE MOTORNEGA KOLESA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILCEM

Po intenzivni vožnji z motornim kolesom vas krasi velik nasmešek, vaše motorno kolo pa žuželke na laku. Zdaj je pravi čas za čiščenje z zmogljivim visokotlačnim čistilcem. Pa vendar, ali je to modra odločitev? Seveda, a le, če to delate pazljivo. Za uspešno čiščenje brez poškodb na motornem kolesu morate upoštevati naslednje stvari:

 • 1. Zagotovite ustrezno razdaljo od motornega kolesa: bližje kot ste motornemu kolesu, višji je tlak visokotlačnega čistilca. Zato vedno poskrbite za ustrezno razdaljo v skladu z navodili za uporabo. Načeloma ta znaša 30 cm. Nič ne bo narobe, če na začetku čistite z večje razdalje in se potem po potrebi počasi približujete. Poleg tega poskrbite, da curek ob lak udarja pod ostrim kotom, da laka ne poškodujete.
 • 2. Ročno pranje pri občutljivih delih: curka vode visokotlačnega čistilnika nikoli ne usmerite v občutljive dele, kot so pesto kolesa, zglobi, hladilnik olja in vode, amortizer, ležaj krmilne glave, pogonska veriga ipd. Visok pritisk bi te komponente poškodoval in iztisnil vodo v majhne zareze in ležaje, kar bi škodilo motornemu kolesu. Ta mesta raje ročno operite z gobo ali mehko krtačo.
 • 3. Električnim komponentam in motornemu bloku se raje izognite: pazite, da na električne komponente in motor pride čim manj vode.
 • 4. Pazljivo pri pnevmatikah: tukaj gre za vašo varnost. Pri pnevmatikah zagotovite zadostno razdaljo in uporabite zelo majhen pritisk. Curka vode ne zadržite predolgo na enem mestu. Sicer bi lahko prišlo do poškodb na pnevmatikah, ki jih ni mogoče zaznati. Pri visokih hitrostih ali na dolgih poteh pa bi lahko počile.

Pri čiščenju motornega kolesa veljajo podobni predpisi kot pri čiščenju avtomobila z visokotlačnim čistilnikom: pozanimajte se na občinskem uradu. Običajno je čiščenje na cesti prepovedano, včasih pa je dovoljeno čiščenje na zasebnem zemljišču. Tukaj gre za okoljske vidike: olje ali kemična čistila bi lahko zašla v podtalnico ali kanalizacijo, zato je čiščenje velikokrat dovoljeno samo tam, kjer je nameščen lovilnik olja v odtoku. Načeloma je čiščenje motornega kolesa prepovedano.

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z visokotlačnimi čistilniki vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem sodijo zaščitna očala, zaščita sluha ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

1. KORAK: SPERITE GROBO UMAZANIJO

Grobo umazanijo sperite s čisto vodo iz visokotlačnega čistilca. Curka vode nikoli ne usmerite neposredno v občutljive dele, kot so ležaji, pesto kolesa ali hladilnik.

2. KORAK: NAMOČITE UMAZANIJO

Šampon za avtomobil v skladu z navodili za uporabo ulijte v škropilni komplet in tega pritrdite na visokotlačni čistilnik. Nato čistilo z visokotlačnim čistilcem nanesite na motorno kolo, da s peno namočite npr. ostanke olja ali žuželk.

3. KORAK: ODSTRANITE UMAZANIJO Z GOBO

Zdaj ročno operite motorno kolo. Pri tem uporabite gobo in z njo odstranite razmočeno umazanijo. Z gobo ali mehko krtačo očistite tudi občutljive dele, kot so hladilnik olja in vode, zglobi, ležaj krmilne glave, pogonska veriga ipd. Platišča operite z nastavkom s čistilno krtačo na visokotlačnem čistilcu.

4. KORAK: SPIRANJE

Čistilo in umazanijo z motornega kolesa sperite s čisto vodo iz visokotlačnega čistilnika. Tudi tukaj bodite pozorni, da curka vode ne usmerite v občutljive dele in tesnila.

5. KORAK: SUŠENJE

Motorno kolo temeljito pobrišite. Pri tem uporabite usnjeno krpo ali mehko krpo iz mikrovlaken. Krpa iz mikrovlaken zmanjša verjetnost poškodovanja laka med brisanjem. Pomagate si lahko tudi s curkom zraka iz kompresorja, ki bo zanesljivo odstranil vodo iz težje dostopnih mest. Temeljito brisanje bo preprečilo pojav rje.

6. KORAK: NEGA

Kovinske dele zaščitite s oljnim pršilom. Kromirane ali aluminijeve dele lahko negujete s polirno vato. Pri laku uporabite vosek, ki ga nanesete s polirno vato in s tem zaščitite površino. Pri nelakiranih delih motornega kolesa in plastičnih delih uporabite posebne politure.

Tako, vaše motorno kolo je temeljito očiščeno, negovano in pripravljeno na naslednjo vožnjo. Želimo varno in zabavno vožnjo!

POVZETEK: ČIŠČENJE MOTORNEGA KOLESA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILCEM

 • Pred čiščenjem motornega kolesa na zasebnem zemljišču se pozanimajte o zakonskih predpisih. Zaradi varovanja okolja to ni povsod dovoljeno.
 • Pri čiščenju zagotovite ustrezno veliko razdaljo med visokotlačnim čistilcem in motornim kolesom (preberite navodila za uporabo visokotlačnega čistilca, običajno znaša razdalja 30 cm), da preprečite poškodbe na delih motornega kolesa.
 • Občutljivih ležajev ali tesnil ne čistite z visokotlačnimi čistilci. Pa tudi motorni blok in električne komponente naj se čim manj zmočijo.
 • Pri delu vedno nosite osebno zaščitno opremo v skladu z navodili za uporabo.
 • Naprej s čisto vodo sperite grobo umazanijo. Manjšo umazanijo lahko namočite kar s čistilom iz visokotlačnega čistilca.
 • Občutljive dele operite z mehko krtačo ali gobo in nato čistilo sperite s čisto vodo iz visokotlačnega čistilca.
 • Nato motorno kolo temeljito pobrišite do suhega ter konzervirajte kovinske dele z oljem. Aluminijaste dele, lakirane dele in druge površine obdelajte z ustreznimi negovalnimi sredstvi.
ALI LAHKO MOTORNO KOLO ČISTIM Z VISOKOTLAČNIM ČISTILCEM?

Da, motorno kolo lahko čistite z visokotlačnim čistilcem. Pri tem bodite pozorni, da curka vode ne usmerite v občutljive dele. Te operite ročno. Pri delu zagotovite dovolj veliko razdaljo od motornega kolesa in na koncu ne pozabite na sušenje. Upoštevajte zakonska določila glede čiščenja motornih vozil.

NA KAJ MORAM BITI POZOREN PRI ČIŠČENJU MOTORNEGA KOLESA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILCEM?

Pri čiščenju zagotovite dovolj veliko razdaljo od motornega kolesa, da ne poškodujete laka in pnevmatik. Občutljive dele operite ročno, na koncu motorno kolo temeljito posušite, kovinske dela pa naoljite. Upoštevajte zakonske predpise o čiščenju motornih vozil.