Čiščenje žlebov

Pokazali vam bomo, kako brez težav očistite žlebove in tako zagotovite nemoteno odtekanje deževnice s strehe.

KAJ JE NAMEN STREŠNIH ŽLEBOV?

Žlebovi odvajajo vodo s strehe in s tem ščitijo stene in tla pred poškodbami zaradi vode. Da bi zagotovili brezhibno delovanje strešnih žlebov, jih je treba redno čistiti. Navsezadnje se na strehi nabira veliko stvari: listje, mah, veje, celo ptičja gnezda boste našli tam, in vse to lahko zapolni žlebove in preprečuje pravilno odtekanje deževnice.

ZAKAJ JE POMEMBNO ČIŠČENJE ŽLEBOV?

Če žlebov redno ne čistite, deževnica ne more nemoteno odtekati. Zamašeni žlebovi pa skoraj vedno pomenijo škodo: v najslabšem primeru poškodbe na fasadi.

V hladnem vremenu lahko pride do nastanka ledenih sveč, ki visijo z žlebov in lahko ogrozijo mimoidoče. Tako je najbolje, če redno preverjate stanje in žlebove po potrebi očistite. Mimogrede: vsak sistem za odvajanje meteornih voda je sestavljen iz vodoravnih žlebov in navpičnih odtočnih cevi – in vse je treba redno preveriti in po potrebi očistiti.

ČIŠČENJE ŽLEBOV – NAVODILA

Obstajajo različni načini za čiščenje zamašenih žlebov – z ustrezno opremo pa bo delo opravljeno hitro in učinkovito. Pokazali vam bomo, kako izvesti čiščenje in katero orodje potrebujete. Mimogrede: če boste čistili žlebove iz bakra, potem pazite na ustrezno mehkost materiala.

Nasvet strokovnjaka STIHL: redno oz. vsaj enkrat letno čistite žlebove na strehi. Najprimernejši čas je pozno jeseni, ko je vse listje odpadlo z dreves.

ČIŠČENJE ŽLEBOV S PIHALNIKOM ZA LISTJE

Če ne boste uporabili lestve, potem žlebove očistite kar s tal – s premišljenim kompletom za čiščenje. Pri kompletu za čiščenje žlebov podjetja STIHL gre za modularni cevni sistem, ki se lahko kombinira z različnimi pihalniki za listje STIHL. Sistem se nadvse preprosto sestavi, zagotavlja pa do 3 metre dosega. Na koncu sistema je ukrivljen kos cevi, s katerim lahko kar s tal izpihate in očistite žlebove.

Ta vrsta čiščenja žlebov je predvsem primerna takrat, ko so žlebovi in morebitni tujki v njih suhi in jih je tako mogoče izpihati s pihalnikom za listje. Komplet za čiščenje žlebov se lahko kombinira s pihalniki za listje STIHL BG 56/SH 56, BG 86/SH 86 ter SHE 71.

ČIŠČENJE NAVPIČNIH ODTOČNIH CEVI

Ko končate s čiščenjem vodoravnih žlebov, nadaljujte s čiščenjem navpičnih odtočnih cevi. STIHL za to nudi komplet za čiščenje cevi, ki ju lahko udobno uporabljate kot dodatek za visokotlačni čistilnik. V ustreznem prispevku vam bomo pokazali, kako izvedete čiščenje navpičnih odtočnih cevi.

VEČ INFORMACIJ O ČIŠČENJU NAVPIČNIH ODTOČNIH CEVI

POVZETEK: ČIŠČENJE ŽLEBOV

  • Za nemoteno delovanje žlebov jih čistite vsaj enkrat letno.
  • Najprimernejši čas je pozno jeseni, ko je drevje že odvrglo listje.
  • Po čiščenju vodoravnih žlebov očistite tudi navpične odtočne cevi.

Za nemoteno delovanje žlebov jih čistite vsaj enkrat letno. Najprimernejši čas je pozno jeseni, ko je vse listje odpadlo z dreves. Tako boste zagotovili, da bodo ostali čisti vsaj do nastanka novih listov naslednjo sezono.

Tukaj ni nekega pravila. Najbolje redno, da ohranijo svojo funkcionalnost. Obvezno pa tik pred zimo, ko so drevesa že odvrgla svoje listje.

Za to mora vedno poskrbeti lastnik hiše ali najemodajalec. Vendar ni obvezan, da to počne redno, temveč samo, če pride do zamašitve.