ZAŠČITNA OBLAČILA ZA VAŠO VARNOST: ZAŠČITA PRED UREZNINAMI

Popolna in učinkovita osebna zaščitna oprema je bistvena za varno delo z motorno žago. Ustrezna zaščita pred rezanjem omogoča večjo varnost in optimalno delo. Tu lahko najdete najpomembnejše informacije.

ZAŠČITA PRED UREZNINAMI

Delovna oblačila s funkcijo zaščite pred urezninami v bistvu vedno sledijo istemu načelu: Cilj je preprečiti nadaljnje delovanje motorne žage v primeru, da bi motorna žaga med delovanjem prišla v stik z zaščitno obleko. Posebna visokotehnološka vlakna, odporna na trganje, se uporabljajo v hlačah, jaknah in čevljih STIHL z zaščito pred urezninami. Ta dolga in tanka vlakna ležijo v več plasteh neposredno pod zunanjo tkanino zaščitne obleke. V primeru, da veriga motorne žage pride v stik s temi vlakni, le ta z veliko hitrostjo izvleče dolga in žilava vlakna, ki se ovijejo okoli zobnika in žago ustavijo v delčku sekunde. Zavorne ploščice se uporabljajo v zaščitni obutvi STIHL. Zaščita pred rezanjem se nahaja vzdolž celotnega sprednjega dela stopala, vključno z jezikom. Vložek dobro ščiti pred urezninami, poleg tega pa so v zaščitno obutev STIHL nameščene jeklene kape.

RAZREDI ZAŠČITE RAZREDOV: KRATKA OBRAZLOŽITEV

Vsa zaščitna oprema ni enako primerna za vsa dela z napravami STIHL. Vsa zaščitna oblačila z zaščito pred urezninami so razvrščena v razrede glede na odpornost zaščitnih oblačil pri različnih hitrostih verige motorne žage ob udarcu v zaščitno opremo. Spodaj boste našli razlago posameznih razredov zaščite.

Najnižji razred zaščite pred urezninami zagotavlja ustrezno zaščito pri hitrosti verige do 16 m/s.

Zaščitni razred 1 ščiti uporabnika pri delu z motorno žago do hitrosti verige 20 m / s. Zaščitni razred 1 od vseh razredov zaščite pred urezninami ponuja najboljši kompromis med zaščito in svobodo gibanja pri delu ter velja za standard pri poklicnem delu, priporočljiv pa je tudi pri uporabi motorne žage za zasebno uporabo.

Zaščitni razred 2 in zaščitni razred 3 zagotavljata zaščito pri hitrostih verige motorne žage do 24 m / s oziroma 28 m / s. Zaščitna oblačila teh dveh zaščitnih razredov so nekoliko manj fleksibilna, saj višja raven zaščite vpliva na ergonomijo oblačil z zaščito pred urezninami. Zato so višji razredi primernejši za usposobljene uporabnike pri profesionalnem delu.

Opomba: Ker se nesreče običajno zgodijo, ko se veriga motorne žage pretrga, je tudi pri relativno nizkih hitrostih razred zaščite pred urezninami zgolj smernica. Okoliščine, kot so ostrina verige žage, njena napetost ali kot udarnega kota pri udarcu, ni mogoče upoštevati pri standardiziranih preskusih, ki določajo razrede zaščite pred rezanjem. Osebna zaščitna oprema ne more zagotoviti absolutne zaščite pred poškodbami in ne more nadomestiti varnih delovnih tehnik. Zato je vedno potrebno pozorno prebrati varnostne informacije, ki jih vsebujejo navodila za uporabo zaščitne opreme STIHL in motornih naprav, ter ravnati v skladu s predpisi s področja varstva pri delu.

OPTIMALNA ZAŠČITA ZA VSA DELA

Vsak razred zaščite pred urezninami je namenjen določeni uporabi. Na splošno velja naslednje: Zaščitni razred 1 je običajno primeren za delo v gozdu in doma. Višji razredi zaščite pred rezanjem so še posebej primerni za profesionalno uporabo usposobljenih uporabnikov.

OSEBNA ZAŠČITNA OBLAČILA STIHL

V prodajnem programu STIHL najdete vse, kar potrebujete za zaščito pred urezninami pri delu z motorno žago.

Zaščitna oblačila in oprema STIHL so pri delu z motorno žago izdelani in preizkušeni v skladu z zahtevami standardov zaščite pred urezninami.

Zaščitne hlače z zaščito pred urezninami igrajo pomembno vlogo pri vaši osebni zaščitni opremi, tudi če motorno žago uporabljate le občasno. STIHL hlače z zaščito pred rezi so na voljo v treh različnih izvedbah: Design A, Design B in Design C, od katerih vsaka opredeljuje območje, v katerem je nameščena zaščita pred urezninami.

V prodajnem programu STIHL boste našli tudi jakne z zaščito pred rezi v predelu ramen, prsnega koša, trebuha in rok. Druga sestavina vsestranske zaščite pri profesionalnem delu z motornimi napravami STIHL so jopiči z visokim deležem signalne barve. Najmanj 30% delež oranžne signalne barve zagotavlja boljšo vidnost pri slabi vidljivosti in preprečuje nesreče.

Ustrezna zaščitna obutev prav tako prispeva tudi k varnosti pri delu. Da bi se zaščitili pred možnimi poškodbami, bi morali zaščitni čevlji, ki jih nosite, imeti dober podplat, zaščito pred rezi in jeklene kape. V ponudbi STIHL boste našli usnjene škornje za delo z motornimi žagami in gumijaste škornje za delo z motornimi žagami. Vsi čevlji z zaščito pred rezi STIHL imajo opravljene strokovne teste vzdržljivosti v preskusnem laboratoriju.

 • Preizkus zaščite pred urezninami v skladu s standardi zaščite pred rezanjem za delovne čevlje
 • Testiranje jeklene kapice
 • Preskus upogibne trdnosti

Uporabniki motorne žage potrebujejo dodatno zaščito za roke iz trpežnega materiala (po možnosti usnja), da ohranijo dober oprijem, torej ravnanje tudi v hladnih in vlažnih vremenskih razmerah. Rokavice z vstavljenim zaščitnim vložkom nudijo dodatno zaščito pred poškodbami. Zaščitni razredi rokavic STIHL vključujejo zaščite pred urezninami razred 0 in razred 1.

Oblačila STIHL za zaščito pred urezninami so testirana na najbolj znanih evropskih inštitutih za testiranje SMP ali KWF. Zato STIHL ponuja osebno zaščitno opremo z zanesljivo preizkušeno zaščito pred rezi, ki je izdelana v skladu z zahtevami za zaščito pred rezanjem, predpisanimi v EN 381 ali EN ISO 11393.

NEGA OSEBNE ZAŠČITNE OPREME

Za dolgo življenjsko dobo zaščitnih oblačil jih morate redno in pravilno prati. Na srečo lahko osebno zaščitno obleko operete v pralnem stroju, ne da bi to vplivalo na njeno učinkovitost, vendar morate upoštevati naslednja navodila za vzdrževanje:

 • Uporabite nežen ali občutljiv cikel pranja v pralnem stroju z najvišjo temperaturo 60 ° C in hitrostjo ožemanja 400 vrt / min ali manj.
 • Ne uporabljajte belila brez kemičnega čiščenja.
 • Preden jih položite v pralni stroj, zaprite vse žepe in druge zadrge.
 • Skupaj operite podobne barve.
 • Uporabljajte blaga čistilna sredstva, vendar ne mehčalca.
 • Po pranju posušite oblačila na zraku.
 • Nizkotemperaturno likanje ponovno aktivira impregnacijo zunanjega materiala v umazanijo in vodo.
 • Čista oblačila hranite v temnem in suhem prostoru.

Zaščitna obutev prav tako zahteva posebno nego, da dolgo ohrani svojo funkcionalnost:

 • Čiščenje ob vsaki vidni umazaniji
 • Trdovratno umazanijo sperite z vodo ali po potrebi z blago milno raztopino
 • Ne sušite v bližini grelnika
 • Ne sušite na soncu
 • Shranjujte na suhem mestu

Pri usnjenih varnostnih čevljih je treba upoštevati tudi naslednje:

 • Pred prvo uporabo impregnirajte z lakom ali kožno pasto.
 • Prvo nošenje po impregnaciji je priporočljivo v suhem vremenu - prah zapre pore in šive.
 • Redna, vendar ne pretirana uporaba izdelkov za nego

KDAJ JE NUJNO ZAMENJATI ZAŠČITNO OPREMO Z ZAŠČITO PRED UREZI ZA DELO Z MOTORNO ŽAGO?

Takoj, ko zaščitna oprema svoje zaščitne funkcije ne izpolnjuje več v celoti, jo je potrebno zamenjati. Redno preverjajte, ali je zaščitna oprema nepoškodovana in funkcionalna.

Zaščitno opremo je treba zamenjati v naslednjih primerih:

 • Poškodbe, kot so luknje, porozna območja ali trajno onesnažen kos oblačila.
 • V primeru pomanjkanja funkcionalnosti materiala zaradi prekoračitve priporočenega časa nošenja.
 • Redna, vendar ne pretirana uporaba izdelkov za nego

ZA VAŠO VARNOST

Vaša zaščitna oblačila morajo biti vedno prilagojena naravi dela in ne smejo ovirati svobode gibanja med delom. Ne nosite oblačil, ki bi se lahko zapletla v trnje ali podrast. V nobenem primeru ne nosite šala, kravate ali nakita. Če imate dolge lase, jih zavežite. Priporočamo, da nosite delovna oblačila z zaščito pred urezi.

 • Zaščitite glavo z zaščitno čelado
 • Za zaščito pred mehanskimi in drugimi nevarnostmi nosite ščitnik za obraz ali očala
 • Uporabite zaščito za sluh, da zmanjšate izpostavljenost hrupu
 • Nosite zaščitne rokavice, da se zaščitite pred možnimi poškodbami
 • Pri delu z motorno žago vedno nosite zaščitne hlače z zaščito pred urezninami
 • Nosite delovne čevlje z zaščito proti urezninami
 • Pri delu vedno nosite osebno zaščitno opremo v skladu z navodili za uporabo in upoštevajte tabelo velikosti.
 • Obnašajte se odgovorno, da se izognete tveganjem, povezanim z delovanjem motorne žage.

POMEMBNO: OSEBNA ZAŠČITNA OPREMA IN ODGOVORNO DELO PRISPEVATA K VAŠI VARNOSTI

Nobeno zaščitno oblačilo za delo z motorno žago vas ne more popolnoma zaščititi pri delu, niti ne more nadomestiti varne tehnike dela. Zato je pomembno, da pozorno preberete varnostne informacije v navodilih za uporabo vaše motorne žage.

STIHL ponuja osebno zaščitno opremo in oblačila za zaščito pred urezninami, ki ustrezajo vsem vašim zahtevam. Več