Kako urediti majhen vrt?

PROJEKTIRANJE MANJŠEGA VRTA, NASVETI ZA MANJŠI PROSTOR

Bolj kot je vaš mali vrt raznolik, bolj privlačen in večji bo deloval na pogled. Nasveti in ideje za male vrtove.

PREGLED: OBLIKOVANJE MALIH VRTOV

  • Majhen vrt deluje večji, če je prostorsko in perspektivno strukturiran s pomočjo vizualnih osi, kot so vijugaste poti, rastline in skulpture.
  • Pri oblikovanju majhnih vrtov je ključna pravilna izbira barv, na primer kombinacija bele, modre in roza ali rumene.
  • Vključite sosedov vrt v zasnovo vašega majhnega vrta in dosegli boste več prostora.
  • Manj je več: pri oblikovanju majhnega vrta se izogibajte močnim kontrastom in pestrim mešanicam.
  • Majhna, priročna in okretna orodja, kot so akumulatorski škarje za živo mejo ali škarje za travo, so idealna za majhne vrtove.

Stolpna drevesa so primerna za ustvarjanje majhnega vrta z drevesi, tj. ozka drevesa v obliki stebrov, kot so bukov stolpec, stebričasti gaber ali češnja, pa tudi javor in trobenta.

Rastline, kot je samotni grm ali trajnice, kot so astilba, jesenska anemona ali helenij, se prilegajo majhnemu vrtu. Tudi okrasne trave, kot je peresna trsna trava, fin kitajski trs ali praprot.

Poigrajte se z optiko - ustvarite visoke in nizke ravni, ustvarite bližino in razdaljo. Razumno razdelite in strukturirajte ter izberite prave rastline in barve, da ustvarite majhen vrt.

PROJEKTIRANJE MALEGA VRTA: DOBER NAČRT JE POL PROJEKTA

Pri načrtovanju in oblikovanju majhnega vrta je najpomembnejše čim bolje izkoristiti prostor in vizualno povečati vrt. Glede na to, da za lep vrt ne zahteva veliko prostora, bo razumna razdelitev in izbira rastlin in barv bistveno vplivala na sam izgled vrta.

MALI VRT – VELIK UČINEK

Ne glede na to, ali je vaš vrt kvadraten, pravokoten, ovalen ali okrogel - za vsako obliko obstajajo ustrezne rešitve. Vrtna površina ima torej podrejeno vlogo. Namesto tega je poudarek na umetnosti oblikovanja prostora in perspektive, ki vizualno poveča majhen vrt.

Najprej se vprašajte, kako bi radi uporabljali svoj vrt. Bi morala biti to oaza miru ali zelenjavni vrt? Ali želite integrirati otroško igrišče ali sanjate o romantičnem vrtu ↓ z različnimi možnosti sedenja na njem?

STRUKTURIRANJE MALEGA VRTA

Svoj mali vrt oblikujte na pester in vznemirljiv način, tako da ne bo takoj videti, kaj se skriva za polovično živo mejo ali visokim grmom. Tudi majhne zelene površine so videti bolj odprte in zanimivejše napetosti, če obiskovalcu niso takoj vidne. Temu mora biti dana možnost, da lahko razišče vaš mali vrt.

Pravokotni vrtovi se na splošno zdijo manjši, zato je priporočljivo ustvariti okrogle ali ovalne površine, postaviti trate in sedežne površine. Tako bo vrt bolj razprostran in ni takoj razvidno, kje se zaključi.

Ustvarite posamezne površine in oaze: To je lahko pokrit ali prepleten sedežni prostor, prostor za sprostitev z ležalnikom, zelenjavni del ali otroško igrišče. Posamezna območja ločite z okrasno travo, majhno živo mejo, nizko steno, rešetko ali večletnimi gredicami.

Obrezane stene in ograje kot predelne stene za prostor ustvarjajo prostornost, saj delno zakrivajo, kaj se skriva za njimi.

Zaščita zasebnosti ima tudi pri oblikovanju majhnih vrtov pomembno vlogo. Posadite različne grmovnice in če sadite žive meje, jih kombinirajte. Neprekinjene žive meje iz istega grma hitro delujejo dolgočasno, zato so mešane žive meje za majhne vrtove pogosto boljša izbira.

KAKO OBLIKOVATI MALI VRT: NEKAJ UČINKOVITIH REŠITEV ZA UČINEK ŠIRINE

Se sprašujete, kako oblikovati svoj majhen vrt, da bo videti večji? Kako lahko dobite več strukture in poudarite določene dele? Tu je nekaj nasvetov:

POGLOBLJEN VRT USTVARI VTIS RAZLIČNIH VIŠIN

Z ustvarjanjem več nivojev na majhnem vrtu vnesete navdušenje in raznolikost.

Če je mogoče, naredite potopljeni vrt. To je običajno kvadratni ali pravokotni izrez na vašem vrtu, ki se spusti za nekaj stopnic. Uokvirite ga z naravnim kamnom, v njegovem središču pa postavite majhen ribnik, prostor za sedenje ali cvetlično posteljo.

Različne višine potopljenega vrta naredijo vtis večjega prostora in širino, ki je zelo koristna za majhne vrtove. In nasip na pobočju vam daje več vrtnega prostora za sajenje.

Alternativa potopljenemu vrtu: naredite območje s suhim zidom. Le ta predstavlja nasip, ki na majhne vrtove vnašajo napetost in strukturo.

ZASNOVA MALEGA VRTA: INTEGRIRANJE SOSEDNJEGA ZEMLJIŠČA

Vključite sosednji vrt in pustite proste vidne točke in pogled na čudovita drevesa. Na primer, vaš prostor lahko optično gladko vlijete v sosedovo živo mejo.

Izberite trajnice, podobne tistim na sosedovem vrtu, da bo prehod med obema vrtovoma videti kot eden. To vam omogoča, da sosednje vrtove vključite v oblikovanje lastnega vrta in dosežete več prostora.

Z zimzelenimi rastlinami, kot sta tisa ali pušpan na robu, se meje s sosedovim vrtom spajajo.

Naš nasvet: dobra tretjina rastlin naj bo zimzelena, kar daje vašemu vrtu pestrost tudi pozimi.

POTI NA MALEM VRTU USTVARJAJO UČINEK GLOBINE

Pot lahko postavite tudi na majhnem vrtu. Vendar naj bo pot nazaj ožja, saj bo odsek deloval daljši. Na začetku postavite lep velik lok ali rešetko – ti odvračajo pozornost od velikosti in prinašajo prostornost. Na koncu poti pa postavite nekaj presenetljivega, kot so skulptura, cvet pasjansa, sedežna garnitura ali majhen ribnik.

V dolgih ozkih vrtovih je treba vedno postaviti urejene poti. Pot je lahko stalna pot, npr. vzdolž dela žive meje, ki deli dolgo območje. Če je vrt precej širok in kratek, poudarite vzdolžno os, na primer v obliki diagonalnih ali ukrivljenih poti, ki vodijo do hiše.

Uporabite naravni material, kot sta les ali kamen, za umirjen videz poti. Kamnita terasa ali kamnita pot naj bo sestavljena iz največ dveh kamnitih materialov.

5 NASVETOV PRI IZBIRI RASTLIN ZA MAJHEN VRT:

Katere rastline so primerne za majhne vrtove? Tu je nekaj nasvetov:

KATERE BARVE UPORABLJATI NA MALIH VRTOVIH?

Nekaj nasvetov, kako uporabljati in nastavljati barve na majhnih vrtovih:

Modra barva ustvarja širino; Modri toni bodo vrtu tako dodali globino. Da bo vaš majhen vrt videti večji, presadite modre rastline ali gredice zadaj, v kolikor ob njem ni sosednjega vrta. Konec posestva se bo kot kulisa združil z obzorjem, tako da bo vaš vrt bolj prostoren.
Kombinacija bele, modre in roza barve vedno deluje zelo dobro. Tako kot belo cvetje in vse, kar je svetlo, saj svetle in hladne barve zaznamo od daleč.
Rumena barva izgleda lepo in bo popestrila temne vogale vrta. Toda bolje je, da ga uporabljate le selektivno, sicer se bo vrt zdel manjši.

Manj je več: Izogibajte se močnim kontrastom in mešanicam svetlih barv - vrt bo videti nemiren in videti bo manjši.

Prav tako se v večji meri izogibajte uporabi signalnih in temnih barv. Zaradi tega se bodo majhni vrtovi zdeli še manjši. Rdeča še posebej rada pride v ospredje in prevladuje.

ZASNOVA MALEGA VRTA: IDEJE IN NAVDIH

Na primerih različnih stilov in vrst si oglejte, kako lahko ustvarite čudovit mali vrt. Le prepustite se navdihu.

Romantični mali vrt: Privlačne, bledo rožnate in bele vrtnice so idealne rastline za romantičen stil, kot tudi z vrtnicami okrašene rešetke in rožni loki vzdolž poti. Postavite nekaj enakomerno posajenih loncev, da ustvarite svoj majhen, romantičen vrt. Ne postavljajte preveč posod, da ne boste preveč zapolnili prostora.

Oblikujte majhen vrt na sodoben način: za tiste, ki imajo radi preprostejše stvari - jasne geometrijske črte in oblike ter topli leseni toni, bodo majhen sodoben vrt naredili eleganten. Z uporabo morenih elementov iz finega materiala, za sedenja na sloju gramoza ali lesene terase lahko razširite interier in si ustvarite drugo dnevno sobo na svežem zraku. To še posebej dobro deluje, če vrt in hišo oblikujete v istem slogu. Okrogla sedežna garnitura naredi sobo še večjo.

Svetloba za ustvarjanje vzdušja na majhnem vrtu: nekaj majhnih lučk bo ustvarilo otoke svetlobe, osvetljene rastline ali poti pa dodatne vidne črte. Sončne svetilke vzdolž določenih predelov ali gredic podnevi zbirajo sončno energijo, ponoči dobro svetijo in vizualno ustvarjajo strukturo in red. Lesene luči ali svetilke iz lesa oddajajo tudi posebno toplo svetlobo - kot leseno pohištvo, jih lahko enostavno izdelate sami.

Oblikujte majhen zelenjavni vrt: če nameravate ustvariti vrt z zelišči ali zelenjavnim vrtom, je najbolje, da več dvignjenih gredic uredite simetrično - to daje majhnemu vrtu večjo strukturo. Povišana gredica je čudovita rešitev za majhne vrtove in zamenjava za "prave" gredice. Visoki in viseči nosilci so vedno bolj priljubljen element pri oblikovanju sodobnega vrta.

Vstavljanje vode, kot je majhen ribnik, vodnjak ali mini ribnik, nima le sproščujočega učinka, temveč vrtu doda element lepote in harmonije. Ker se nebo in okolje odsevata na vodni gladini, se vedno ustvarja večji učinek vrta. In tu se lahko igrate z višinami, ki ustvarjajo mini ribnik v sodu, tudi na najmanjših vrtovih. Tudi potok na majhnem vrtu je zelo lepa ideja, vendar je primeren le za pobočja. In če želite oblikovati vodno točko za živali na majhnem vrtu, boste z vodo zagotovili življenje majhnih živih bitij na vašem vrtu.

NAČRTOVANJE IN POSTAVITEV MAJHNEGA VRTA

Ustvarjanje vrta zahteva skrbno načrtovanje. Različne vrste vrtov in rastlin imajo v vsaki sezoni različne potrebe. V naših nasvetih izvedeli, kaj morate upoštevati - če ste hobi vrtnar ali pa to preprosto želite postati.

VRTNI NASVETI: NAČRTOVANJE IN USTVARJANJE

MALA VRTNA OPREMA

Akumulatorske naprave so še posebej primerne za urejanje malih vrtov. So brezžične in tihe, ne le prispevajo k trajnosti, ampak so bolj primerne za uho, tako ljudi kot živali. Tudi električne naprave so tihe in okolju prijazne. Naprave za majhne vrtove naj bodo majhne, lahke, okretne in enostavne za uporabo.

STIHL KOSILNICE ZA MANJŠE TRATE

STIHL kosilnice bodo na vašem majhnem vrtu bodo zagotovile impresivne rezultate košnje in čisti rez. Na majhnih vrtovih je najlažje delati z lahkotno in tiho električno kosilnico . Akumulatorske kosilnice so idealne za majhne vrtove, saj so poleg tega, da so brezžične in lahke, izjemno okretne in enostavne za uporabo.

STIHL PREZRAČEVALNIK TRATE ZA MAJHNE POVRŠINE

S prezračevalniki trate STIHL je izjemno enostavno upravljati, saj so lahki in enostavni za premikanje. Zaradi zložljivega ročaja in ročaja na sprednji strani so zelo praktični in enostavni za premikanje. Akumulatorski prezračevalnik prezrači manjše trate na vrtovih, je enostaven za upravljanje in izredno učinkovit, zlasti v kotih majhnih vrtov. Tako kot električni prezračevalnik odstranjuje mah in prezrači travo na posebej tih in okolju prijazen način.

STIHL KOSE ZA MANJŠE ZELENICE

Od preprostega začetnega modela za lastnike majhnih vrtov do močnih električnih motornih kos - ti modeli motornih kos za travo STIHL so idealni za oblikovanje majhnega vrta; košnjo, površinska obdelava in obdelava manjših površin. Zelo primerni so za košnjo robov trate, košnjo okoli dreves, poti in stopnic, pa tudi za košnjo manjših površin divje vegetacije na majhnih vrtovih.

MOTORNE ŽAGE STIHL ZA MALE VRTOVE

Od vzdrževanja manjše posesti do preprostih obrti in žaganja drv - z akumulatorskimi, električnimi ali bencinskimi žagami STIHL boste vedno kos svoji nalogi. Lahke akumulatorske motorne žage so še posebej primerne za območja, občutljiva na hrup.Izbor: MSE 190 C-B, MSA 140 C-B, MSA 120 C-B, MS 171, MS 180

Več o motornih žagah

AKUMULATORSKE ŠKARJE ZA ŽIVO MEJO / AKUMULATORSKA VRTNA ŽAGA

S temi škarjami za živo mejo STIHL, vrtnim i voćarskim škarama te in akumulatorsko vrtno žago STIHL boste z lahkoto ustvarili red na svojem majhnem vrtu: Ti napravi sta zelo primerni za obrezovanje žive meje od nizke do visoke višine, oblikovanje ter obrezovanje grmovja in nizkih rastlin.

Izbor: HS 45, HSA 26, GTA 26, HSA 45

Več o škarjah za živo mejo

STIHL BATERIJSKI PIHALNIK ZA MANJŠE POVRŠINE

Praktični akumulatorski pihalniki za listje na manjših vrtovih, dvorišču in okolici hiše ter za hitro in učinkovito čiščenje zelenih površin v bližini hiš. Zahvaljujoč mehkemu ročaju in dvojnemu stikalu z vgrajenim varnostnim stikalom je z njim enostavno in udobno ravnati in ga je mogoče prilagodljivo uporabljati.

Izbor: BGA 45

Več o pihalnikih