Pravilna košnja trate


 • Nega trate s kosilnico
 • Vzdrževanje in uporaba kosilnice
 • Nasveti za košnjo

Nega trate s kosilnico

Pri košnji ne gre samo za videz, košnja je še veliko več. Z njo namreč zagotovite rast in vitalnost trave. S košnjo vzpodbudite rast novih poganjkov, s čimer se trata zgosti in preprečuje razvoj plevela.

Kako pogosto je treba kositi?

Vsaj enkrat tedensko, spomladi je to lahko celo premalo. Če vaša trava raste hitreje od 2,5 cm na teden, jo morate kositi celo dvakrat tedensko.

Pri tem se lahko zgledujete tudi po vrsti trate: trpežna trata za igrišče se v rastni sezoni kosi enkrat tedensko. Okrasno trato, ki raste zelo hitro, lahko kosite na 4 do 7 dni. Trate v senčnih legah lahko kosite enako pogosto kot trate za igrišče. 

Optimalna višina trave za uporabno trato

Dobro negovana trata naj ima višino nekje med tremi in petimi centimetri. Previsoka trava je dovzetna za plevel in zaraščenost. Po drugi strani pa prekratke travne bilke ne morejo ščititi tal pred boleznimi. Predvsem v vročih obdobjih z veliko sonca je lahko prenizka trava usodna za vašo trato: zaradi pomanjkanja vode bo trava požgana, tla pa bodo izsušena. Zato je nujno, da ostane v vročem vremenu višina trave nekje na petih centimetrih, da ostanejo tla hladna. Mimogrede: trava raste različno hitro, odvisno od letnega časa, vremena in kakovosti semen. Zato pred vsako košnjo ustrezno nastavite višino košnje.

Okrasna trata je lahko nižja

Optimalna višina okrasne trate je dva do tri centimetre. Če po njej ne hodite ali je kako drugače ne obremenjujete, je lahko celo še nižja. Višje kot so temperature, višja naj bo trava: v sušnem obdobju in poletni vročini priporočamo višino petih centimetrov.

Izjema: trata v senčni legi

Trata v senčni legi naj bo nekoliko višja. Dolžina travnih bilk naj bo čez vse leto med pet in šest centimetrov, tako da ima trata dovolj listov za sprejemanje sončnih žarkov. Tudi pri zalivanju poskrbite, da prejme trata dovolj vode. Velikokrat ji živa meja, grmičevje in drevesa v neposredni bližini odvzemajo potrebne vire.

Pravilo ene tretjine
Preveč intenzivna košnja na štiri centimetre v enem koraku običajno ni priporočljiva. Če se po dolgem dopustu lotite košnje, je ne smete takoj pokositi na želeno višino, saj ji lahko to škoduje. Priporočamo, da visoko travo pokosite v več korakih, pri tem nikoli ne odrežite več kot ene tretjine višine. S tem sledite naravni rasti trave in ne poškodujete rastne zasnove. Ta je nekje na sredini travne bilke.

Košnja mlade trate

Ko zasadite novo travo, želite čim prej uživati v bujni zeleni preprogi. Pa vendar je pri tem potrebno nekaj potrpljenja: med kaljenjem potrebujejo travne bilke predvsem primerno zalivanje in mir. Mlado trato lahko prvič kosite šele, ko doseže višino osmih do desetih centimetrov. Tako se bo primerno zgostila in poskrbela za zdravo rast. Pri tem jo je treba pokositi na višino košnje med petimi in šestimi centimetri, kar je nekoliko več kot pri starejši trati. Najbolje bo, če pokosite največ tretjino travnih stebelc. Kosite izključno z ostrimi noži za košnjo – otopeli noži namreč travne bilke velikokrat izruvajo.

Košnja mokre trate

Košnjo mokre trave odsvetujemo. Kosilnica vam bo več kot hvaležna. Mokra trava se namreč lepi na dele kosilnice in hitreje otopi nože za košnjo. Če morate nujno kositi mokro trato, upoštevajte naslednje točke:
 • Pred košnjo ne stopajte po mokri trati. Mokra trava se namreč le počasi dviguje, zato je noži kosilnice ne bodo zajeli.
 • Ne izvajajte mulčenja. Težki ostanki pokošene mokre trave obležijo na tleh, kjer trato dušijo. Uporabite košaro za travo.
 • Košaro za travo izpraznite, ko bo do polovice polna. S tem boste hkrati zmanjšali težo kosilnice, ki pritiska ob trato.
 • Poskrbite za ostre nože za košnjo. Če je za vas košnja suhe trate naporna, potem sploh ne poskusite s košnjo mokre trate. Noži bodo dodatno otopeli in travne bilke bodo še slabše odrezane. Po košnji mokre trate morate nože ponovno naostriti.
Upoštevajte višino košnje. Pustite višjo višino kot običajno (pribl. šest centimetrov) in čez nekaj časa raje pokosite še enkrat, ko bo trata posušena.

Nasvet za optimalno nastavitev višine košnje

Za merjenje optimalne višine košnje za trato postopajte, kot sledi: na trato položite kos tankega kartona in izmerite višino z metrom. Na tak način boste lahko nastavili ustrezno višino košnje.
Kompaktne, tihe in brez emisij: akumulatorske kosilnice STIHL
Z našimi prilagodljivimi akumulatorskimi kosilnicami boste zagotovili brezhibno košnjo. Zaradi majhnega hrupa so več kot primerne za košnjo na zasebnih vrtovih. Inovativna tehnologija baterij STIHL zagotavlja izjemno moč motorja. Pri tem inteligentni sistemi, kot je funkcija Eco, poskrbijo za dolgo avtonomijo in večjo pokošeno površino z enim polnjenjem baterije. Ali že poznate akumulatorsko kosilnico RMA 339?

Ali smem trato po gnojenju kositi?

Trata mora po gnojenju počivati, da v miru posrka hranilne snovi. Če leži granulat še vedno na trati, prestavite košnjo. Najbolje je, če kosite dva do tri dni pred gnojenjem, tako da tla hitro prevzamejo hranilne snovi.
Kdaj je primeren čas za košnjo?
V rastni sezoni (od marca do novembra) lahko trato načeloma kosite vedno, ko je suha. Dovoljene čase košnje določajo veljavni odloki.  Preverite v svoji občini.

Vzdrževanje in uporaba kosilnice
Kosilnica je vaš glavni pomočnik na vrtu, ki bo zagotovil brezhiben videz vaše trate. Nad pravilno uporabo kosilnice bo navdušena tudi vaša trata. Priporočamo, da kosilnico uporabljate v skladu z navodili za uporabo. Potem boste z njo še dolgo in uspešno delali. Tukaj navajamo nekaj pomembnejših točk, več pa si lahko ogledate v videu.

Ostri noži

Ostri noži poskrbijo za čisti rez. Tako bo kosilnica travo enakomerno pokosila na želeno višino. Za optimalno košnjo priporočamo, da nože naostrite po 20 do 25 delovnih urah. Poleg tega nože naostrite pred vsako sezono ali ob njenem koncu.

Zamenjava nožev za košnjo pri specializiranem trgovcu

Če spomladi pred prvo košnjo opazite, da ima nož za košnjo razpoke ali zareze, naj ga specializirani trgovec STIHL takoj zamenja. Sicer pa je priporočljivo, da nož snamete in ga naostrite. Lahko ga tudi odnesete k strokovnjaku, ki ga bo naostril in uravnotežil.

Nastavitev pravilne višine košnje
Pred košnjo nujno preverite, ali je višina košnje na kosilnici prikazana v centimetrih, milimetrih ali stopnjah. Če niste povsem prepričani, kako nastavite pravilno višino košnje, preverite v navodilih za uporabo ali se obrnite na specializiranega trgovca STIHL.

Košnja na neravnem terenu

Na neravnem terenu je košnja običajno bolj naporna. Zato priporočamo, da na strmini ne kosite v smeri gor-dol, temveč levo-desno. V takšnem položaju je delo s kosilnico lažje, tako da boste delali lepše in enakomernejše proge. Prav tako je ta način bolj varen: v primeru padca se zmanjša verjetnost, da bi vas kosilnica povozila.

Previdno pri preverjanju nožev za košnjo

Poskrbite za varnost: preden preverite nože za košnjo, zagotovite, da je kosilnica izklopljena in da se ne more zagnati. Pri akumulatorskih kosilnicah iztaknite baterijo, pri bencinskih napravah odklopite vtič za svečko, pri električnih kosilnicah poskrbite, da vtič kabla ni vtaknjen v vtičnico.

Inteligentna nega trate: robotska kosilnica


Več udobja in hitrejše delo

Inteligentna robotska kosilnica STIHL iMOW® kosi samostojno, obvozi ovire, premore delo na strmini in se po potrebi samodejno ponovno napolni. Serija iMOW® nudi udobje pri košnji, vi pa lahko čas namesto košnje izkoristite kako drugače.

Nasveti za košnjo

Pravilna košnja je lahko tako preprosta. Če boste upoštevali naše nasvete, bo trata brezhibna in bujna. Tukaj smo zbrali najpomembnejše točke za nego trate.

Najprej rob, nato osrednja površina

Najprej pokosite robove trate. Pri tem uporabite motorno koso ali akumulatorske škarje HSA 25. Nato se lotite osrednje površine trate. Najbolje kar s kosilnico. Pri tem ostanke trave, ki so nastali pri košnji robov, pokosite in zberite v košaro za travo.

Košnja z mulčenjem: košnja in gnojenje v enem koraku

Pri mulčenju se pokošena trava nareže na drobne koščke in odvrže nazaj na trato, kjer ji vrne vredne hranilne snovi. S tem prihranite čas in napor, poleg tega odpadeta praznjenje košare za travo in gnojenje.

Ne stopajte po nepokošenih predelih

Pri košnji poskrbite, da hodite samo tam, kjer ste trato že pokosili. Če boste travo pohodili, se ta ne bo dovolj hitro dvignila in je nož ne bo pokosil. V tem primeru trata ne bo enakomerno pokošena.

Uporabite celotno širino košnje kosilnice

Da bi dosegli enakomerno pokošeno trato brez vidnih pasov, vedno kosite v ravnih progah. Pri tem poskrbite, da se pri vsaki naslednji progi kosilnica premika tako, da kolesa peljejo po pokošenem pasu.


Povzetek: pravilna košnja


 • Trata se mora pokositi na štiri do sedem dni.
 • Pravilo za višino košnje: tri do pet centimetrov pri trati za igrišče, dva do tri centimetre za okrasno trato in pet do šest centimetrov za trato v senčni legi.
 • Nikoli ne pokosite več kot tretjino višine.
 • Trato raje pokosite pred gnojenje kot po njem.
 • Ne kosite mokre trate.
 • Nože za košnjo naj vam vsaj enkrat letno naostri specializirani trgovec.
 • Najprej pokosite rob, nato osrednjo površino.
 • Delajte enakomerne proge: prečno na strmino in s prekrivanjem pokošenih pasov.